Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
24. června 2020

Maturita uprostřed letní přípravy? U učení jsem usínal, usmívá se Hovorka

Nejenže se spolu se zbytkem A-týmu připravuje na novou sezonu, ale Mikuláš Hovorka musel nedávno rovněž absolvovat zatím nejtěžší zkoušku svého života. Osmnáctiletý obránce však zvládl maturitu s přehledem a už se plně koncentruje na tréninky. „Bylo to náročné, ale je to za mnou. Měl jsem velkou podporu rodiny,“ přibližuje.

Krátkou anabázi v Chance lize už stihl zapsat v uplynulé sezoně – v deseti zápasech zaznamenal jednu asistenci. Především si však vyzkoušel seniorský hokej a zkušenosti se nyní snaží zužitkovat během probíhající letní přípravy. „Určitě mi to pomohlo, byl jsem rád, že jsem si to mohl vyzkoušet,“ vypráví Hovorka.

Tréninky, které jsou zatím zaměřené na kondici a sílu, jsou pro něj náročné. „Začíná to být čím dál tím těžší. Dáváme si větší váhy, děláme sílu, chodíme běhat. Je to takové, jaké si to každý udělá, ale snažíme se hodně makat,“ říká. Ve srovnání s mládežnickými kategoriemi vidí největší rozdíl především v přístupu: „Všichni se chtějí zlepšovat a zabojovat o místo v sestavě“.

Bez dvou centimetrů dva metry vysoký Hovorka se při tréninku nejvíce zaměřuje na obratnost. „Snažím se dělat koordinační cvičení, hodně trénuju reakce. Mám s tím daleko větší problémy než hráč, který měří 170 cm. Ale zase mám výhody, že daleko dosáhnu a nemusím dělat tolik kroků. Toho umím využít.“

Juniorský obránce nedávno úspěšně odmaturoval na ekonomické škole se sportovním zaměřením – od komise si vysloužil dvě jedničky a dvě dvojky. Učení na „zkoušku dospělosti“ kombinoval s přípravou. „Bylo to náročné, protože jsem většinou po trénincích u učení usínal,“ usmívá se a doplňuje, že za celou dobu chyběl jen na pár trénincích.

Ofenzivní styl je mi sympatický

Se studiem plánuje pokračovat – i když až za rok, protože letos propásnul přijímací zkoušky. Momentálně se tak plně soustředí na boj o místo v sestavě sešívaných. „Jsem nejmladší, takže o to víc musím makat. Snažím se pracovat na sto procent a ukázat se trenérům. Mým cílem je hrát za áčko. Uvidíme, jak to vyjde, dělám pro to všechno,“ doufá.

Hovorka, který na začátku července oslaví 19. narozeniny, strávil většinu minulého ročníku v juniorce. Ve 30 zápasech hlavní soutěže zaznamenal 20 bodů (4+16), určitě tak platí za ofenzivního obránce. „Mám rád útočný styl hokeje, z obrany si často zaútočím. Určitě je mi to sympatické,“ říká v narážce na hlavního trenéra Martina Štrbu, jenž chce se Slavií vyznávat útočnou hru.

Noví trenéři si hráče stále oklepávají – všichni stojí na stejné startovní čáře a nikdo nemá nic jistého. „Každý si to musí vybojovat, všichni začínáme na stejno. To mě potěšilo, protože mám stejnou šanci jako ostatní,“ ví. Nejvíce se mladý bek zatím posunul v silové připravenosti. „Cítím se daleko lépe než na začátku,“ uzavírá.

Autor Šimon Rogner
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více