Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
16. května 2018

Mladí slávisti se v Pekingu bavili: Hokej, památky, nebo trdelník

Po dlouhé sezóně se vydaly asi tři desítky mladých slávistů do čínského Pekingu, kde se účastnili mezinárodního turnaje. Kromě hokeje si ale užili i kulturní program. Navštívili několik světoznámých čínských památek, okusili tradiční čínskou kuchyni a vyzkoušeli si i základy kung-fu. Den před návratem navíc dorazili i na recepci na české velvyslanectví.

Potřetí za sebou dostala Slavia možnost vyslat do hlavního města Číny své mládežnické celky, aby si zahrály na kvalitně obsazeném turnaji. Vzhledem k tomu, že pořadatelé oslovují vždy jen jeden tým z každé země, měli sešívaní jako jediní z českého prostředí možnost zkusit něco nového.

Pro většinu červenobílých nadějí šlo o zcela novou zkušenost. Někteří dokonce poprvé nebo minimálně po dlouhé době seděli v letadle. Všichni ale cestu přes noc zvládli bez větších problémů a po náročných procedurách na letišti se těšili na hotel do postele. Už večer v den příletu totiž oba týmy čekaly úvodní zápasy turnaje.

Během turnaje čekalo na obě slávistické kategorie šest zápasů s týmy z Číny, Kanady, USA, Ruska nebo Německa. Lépe se dařilo starším sešívaným hokejistům, kteří nakonec skončili druzí. Přehled výsledků i se střelci branek jsme přinesli před několika dny. Znovu se na ně podívat můžete zde.

Bohatý program bavil hokejisty i trenéry

Slávisté před olympijským parkem.

Celý turnaj organizátoři naplánovali do rozmezí šesti dnů. Vzhledem k tomu, že slávisté hráli hned první den po příletu a v jeden den měli dvě utkání, poslední hrací den měli volno. Dostali tak den navíc na poznávání pekingských památek.

Oba sešívané celky navíc vyrazily do města i ve volném čase mezi zápasy, ne vždy ovšem společně. Důvodem byl rozdílný rozpis utkání. Ti mladší se tak vydali třeba do Lama Temple, chrámu tibetského buddhismu. Jejich starší spoluhráči si zase užili krásy olympijského parku, které bylo centrem olympiády v roce 2008.

Na vlastní oči tak viděli ikonický národní stadion, který je podle svého vzhledu často označován jako Ptačí hnízdo, nebo Vodní kostku, kde se konaly všechny plavecké disciplíny. Prohlédnout si mohli i stěnu olympijských medailistů, na které nechybí ani česká jména úspěšných sportovců.

Sešívaní navštívili i Zakázané město, před kterým se společně vyfotili.

Společně si oba týmy užily dvě nejvýznamnější památky v Číně. Během posledního hracího dne totiž navštívili Zakázané město. Tento komplex chrámů patřil v dřívějších dobách jen císaři a jeho nejbližším, běžní Číňané se do útrob typických staveb neměli šanci dostat. Po změně státního zřízení pak došlo pro otevření prostor pro širokou veřejnost.

Silný zážitek za cenu těžkého výšlapu

Po skončení turnaje organizátoři připravili pro všechny zúčastněné týmy slavnostní zakončení. V hotelovém sále se tak sešli všichni soupeři a před objektivy několika desítek fotografů byla na připraveném pódiu oceněna nejlepší mužstva a předány byly i individuální ceny.

Zároveň organizátoři pro týmy zařídili i výlet na Velkou čínskou zeď na okraj Pekingu. Nenahraditelné výhledy z vrcholků zdi ovšem nebyly zadarmo. Každý musel absolvovat spoustu různě vysokých schodů, aby se dostal do nejvyšších míst. Dohromady těch schodů bylo asi 1600! Navíc to znamenalo i stejnou porci směrem dolů a to v některých momentech dělalo možná i větší problémy než cesta nahoru.

Oběd byl pak přichystaný v jedné z restaurací, kde si kluci vyzkoušeli nový druh stolování. Veškeré jídlo bylo předem naservírováno doprostřed kulatého stolu na otáčející se desku. Každý mohl s jídlem otáčet a nandat si na talíř to, na co měl zrovna chuť. Po jídle vedla cesta připraveného výletu ještě do jednoho z mnoha pekingských chrámů, kde byly mladým slávistům představeny základy bojového umění kung-fu. Některé ze slávistů to zaujalo natolik, že jednotlivé pohyby zkoušeli ještě večer na hotelu.

Na závěr celého výletu se všichni přímo v Pekingu pouhým jedním krokem dostali na českou půdu. Na českém velvyslanectví se hráči i trenéři připojili k setkání na oslavu vzájemné spolupráce v oblasti sportu. Připraveno bylo i tradiční české občerstvení. Nechyběl guláš s knedlíky, bramborový salát s řízkem nebo grilované stejky a klobásy. Jako sladkou tečku si všichni mohli dát čerstvě připravený trdelník.

Po snídani dalšího dne už zbývalo zamířit na letiště a ve zdraví se dostat zpátky domů. Na několik dní odpočinku slávisté navázali začátkem letní přípravy před novou sezónou.

Autor David Mencl
Nepřehlédněte
A-TÝM 18.3.2024

Aleš Totter povede Slavii i v nadcházející sezoně

Hlavním trenérem slávistického A-týmu bude i v příští sezoně Aleš Totter. Dvaapadesátiletý kouč přebíral Slavii v listopadu loňského roku na 13. místě a tým nakonec dovedl do předkola Chance ligy.

Číst více
OHLASY - VIDEO 18.3.2024

Jsme v půlce, chceme do Poruby s dvěma výhrami, hlásí Jokl

Jako hotovou polovinu úkolu hodnotí Tomáš Jokl první výhru juniorů ve čtvrtfinále s Porubou. Kapitán Slavie k ní přispěl přesnou trefou v 15. minutě první třetiny, v níž sešívaní o vítězství ...

Přehrát video
ZÁPASY - MLÁDEŽ 18.3.2024

Junioři jdou v úvodu čtvrtfinále do vedení

Sešívaní junioři se v prvním zápase čtvrtfinále ujali vedení v sérii. V domácím utkání s Porubou zvítězili 5:1. Roli favorita potvrdili třemi brankami v úvodní třetině, vítězství pak potvrdili gólem ...

Číst více
ROZHOVORY 18.3.2024

Nejnáročnější sezona. Parta v kabině byla ale neuvěřitelná, říká Klikorka

Po těžkém začátku sezóny na Kladně se v říjnu vrátil na Slavii, aby pomohl trápícímu se týmu. „Záleželo nám především na záchraně a předkolo play-off už bylo jen bonus i pro fanoušky za jejich ...

Číst více