Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
26. června 2020

Na Plzeň jsem byl v kotli, říká fotbalový fanoušek Dávid Kohút

Za hokejovou Slavii hraje, té fotbalové fandí. Útočník Dávid Kohút je už několik let věrným příznivcem sešívaných. Nechyběl ani na posledním zápase s Plzní, po kterém červenobílý celek oslavil zisk titulu. Jak si ho mladý forvard užil, proč si vybral tento tým a komu přeje výhru při mezinárodních zápasech Čechů se Slováky?

Ví se o tobě, že jsi velkým fanouškem fotbalu. Navíc fandíš Slavii. Proč sis vybral právě tenhle tým?
Fotbal mám moc rád. Slavii jsem si vybral automaticky, když jsem začal hrát za hokejovou Slavii. Když mám čas, tak se snažím chodit i na zápasy. Teď naposledy jsem byl na utkání s Plzní, kdy se slavil titul. A bylo to super.

Jak jsi důležitý zápas proti plzeňské Viktorce prožíval? A co následné oslavy?
Utkání bylo podle mého na začátku vyrovnané, ale od druhé půlky byla slávisté lepší. Navíc dali gól a zaslouženě vyhráli. Byl to skvělý zážitek. Akorát je škoda, že se nehrálo před plným stadionem. Oslavy si spíš užívali ostatní fanoušci s hráči. Já jsem šel po chvíli domů, abych se vyspal na ranní trénink.

Pokračování ligy se kvůli koronaviru dlouho odsouvalo. Co si myslíš o tom, že se ročník neukončil jako v hokeji a začalo se zase hrát?
Myslím, že se to udělalo nejlépe, jak mohlo. Když začala soutěž, byla dána nějaká pravidla. Bylo by podle mě pak blbé, kdyby se to v průběhu měnilo. Je super, že se liga dohrává.

Před uvolňováním opatření se fanoušci mohli dívat jen v televizi. Koukal jsi na zápasy taky, i když jsi nemohl být přímo na stadionu?
Snažil jsem se koukat, když jsem měl čas. A samozřejmě fandit. Ale je jasné, že na stadionu by to bylo daleko lepší. Jsem rád, že se aspoň v poslední době uvolnila opatření a já mohl vidět vítězný zápas s Viktorkou a oslavy naživo.

Jaký typ fanouška podle sebe vlastně jsi? Patříš spíš mezi kliďase, nebo si s chutí zafandíš i v kotli?
Na zápas proti Plzni jsem měl lístek do kotle, takže jsem fandil hodně. Jinak si myslím, že jsem klidný fanoušek.

Ve Slavii v posledních letech vynikla řada hráčů. Máš mezi nimi nějakého oblíbence?
V současném kádru asi nedokážu vybrat nikoho, koho bych měl vyloženě nejradši. Ale dřív jsem měl rád Milana Škodu, než odešel do Turecka.

Slavia má odnepaměti velkého rivala v podobě Sparty. Jak vnímáš vzájemnou rivalitu? A co nějaké srandičky s kamarády sparťany?
V hokeji už to taková rivalita není, protože každý hrajeme jinou soutěž. Ve fotbale to má úplně jiné grády. S klukama, kteří fandí Spartě, se často popichujeme a vtipkujeme. Spartě se teď pár let nedařilo, tak jsem jim to mohl dát sežrat. Ale všechno je to v kamarádské rovině.

S hokejovou Slavií sis nedávno vyzkoušel fotbalovou exhibici. Jaké to bylo z pohledu samotného hráče?
Přímo na hřišti to rozhodně není tak lehké, jak to vypadá. Tým, který proti nám hrál, byl dobrý, takže to byla celkem makačka. Ale všichni jsme si to užili.

V českém fotbale máš jasnou jedničku. Komu fandíš na mezinárodní úrovni. Který klub je tvému srdci nejblíž?
Ve světě mám moc rád Barcelonu a fandím jí odmala. Mám ji rád hlavně proto, že tam hraje Messi, což je můj nejoblíbenější fotbalista. Myslím, že je to nejlepší hráč na světě. Co umí s míčem, je neskutečné.

Ve světovém fotbale se už několik let polemizuje, kdo je lepší. Jestli Messi, nebo Ronaldo. Jak to vidíš ty?
Pro mě je to samozřejmě Messi. Ale Ronalda respektuju, je to jeden z nejlepších fotbalistů na světě. Ale Messi je Messi. A tímto bych chtěl pozdravit svého kamaráda Jirku Průžka (útočník Liberce – pozn. redakce), který je velký slávista jako já, ale v tom, jestli je lepší Messi, nebo Ronaldo, se nikdy neshodneme.

Už poměrně dlouho hraješ v Čechách, ale jsi slovenského původu. Komu fandíš, když se Češi a Slováci střetnou ve fotbalovém utkání?
Fandím oběma. Když ale hrají spolu, tak fandím samozřejmě Slovákům.

Suchá příprava? Nejradši mám hry, říká Kohút

Pojďme k letní přípravě, jak se ti letos zamlouvá?
Musím říct, že všeobecně letní přípravu nemám moc v lásce. Naštěstí už je to skoro za námi, celkem rychle to uteklo a bylo to v pohodě.

Mohl bys zkusit porovnat loňskou a letošní přípravu? Jsou mezi nimi zásadní rozdíly?
Myslím, že v tom až takový rozdíl není. Všechno je to podobné. Jen každý preferuje něco jiného. Někdo má rád delší běhy, někdo kratší. V posilovně je to vesměs stejné.

Co je pro tebe osobně v suché přípravě nejnáročnější? A co máš naopak rád a vždycky se na to těšíš?
Nejvíc se těším na různé míčové hry, které občas po tréninku máme. Nejvíc mi naopak vadí běhy.

Jak ti míčové hry jdou? A patříš spíš do vítězných týmů, nebo mezi poražené?
Podle mě mi celkem jdou. Zrovna minule jsem říkal klukům, že jsem za celou letní přípravu kromě jednoho fotbalu ani jednou neprohrál.

Po suché přípravě vás brzy čeká volno, než vyrazíte na led. Jaké máš plány na letní dovolenou?
S kamarády jedeme na dovolenou do Chorvatska, takže se moc těším, až si odpočinu. Na druhou stranu už se pak těším na led a až to zase všechno vypukne.

Autor Martina Kramerová
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 19.3.2024

Cítili jsme odpovědnost za Slavii, říká Totter. Nová sezona bude výzva

„Dokázali jsme se semknout i díky tomu, jaká je Slavia značka. Nikdo nechtěl být podepsaný pod neúspěchem,” ohlíží se za uplynulou sezonou Aleš Totter, který zůstává v pozici hlavního trenéra i pro ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 19.3.2024

Na play-off jsem se strašně těšil, říká kapitán deváťáků Slížek

První série play-off v životě a hned postup do dalšího kola. Deváťáci za sebou mají osmifinálový souboj s Chomutovem, který dokázali dvakrát porazit a postoupit tak do čtvrtfinále. Po těsné výhře na ...

Číst více
A-TÝM 18.3.2024

Aleš Totter povede Slavii i v nadcházející sezoně

Hlavním trenérem slávistického A-týmu bude i v příští sezoně Aleš Totter. Dvaapadesátiletý kouč přebíral Slavii v listopadu loňského roku na 13. místě a tým nakonec dovedl do předkola Chance ligy.

Číst více
OHLASY - VIDEO 18.3.2024

Jsme v půlce, chceme do Poruby s dvěma výhrami, hlásí Jokl

Jako hotovou polovinu úkolu hodnotí Tomáš Jokl první výhru juniorů ve čtvrtfinále s Porubou. Kapitán Slavie k ní přispěl přesnou trefou v 15. minutě první třetiny, v níž sešívaní o vítězství ...

Přehrát video