Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
29. května 2021

Novinky mládežnických soutěží: hodně sestupů a delší play-off

Podoba dorostenecké a juniorské extraligy doznala pro nadcházející sezonu výrazných změn, které promění celý průběh ročníku. V obou kategoriích totiž dojde k výraznému zúžení počtu účastníků a na ty úspěšnější pak čekají výrazně delší a náročnější vyřazovací boje. To znamená větší porci těžkých a důležitých zápasů, ve kterých se mohou hráči zlepšovat a sbírat cenné zkušenosti.

Už dvakrát se mládežnická sezona kvůli covidu nedohrála. Jednou týmy nestihly prakticky jen play-off, podruhé se ovšem neodehrál téměř kompletní ročník. Všichni tak doufají, že napotřetí už to vyjde a extraligy dorostu a juniorů se dohrají až do zdárného konce. Ten bude hned pro několik celků v obou kategoriích znamenat sestup do nižší soutěže.


Extraliga juniorů

V základní části čeká na juniory 36 zápasů, během kterých se utkají s každým soupeřem jednou doma a jednou venku. Dvanáct nejlepších týmů se pak rozdělí do tří skupin, ve kterých budou bojovat o osm míst pro play-off. Zbylých sedm celků mezitím rozehraje bitvy, které nakonec určí celkem pět sestupujících. A k tomu ještě jeden celek bude muset svoji extraligovou příslušnost obhajovat v baráži s vítězem ligy juniorů.

Play-off nově nabídne výrazně větší počet napínavých bitev, jelikož ve čtvrtfinále se bude hrát na tři vítězná utkání a v semifinále a finále dokonce na čtyři. Budoucí mistr tak ve vyřazovacích bojích může sehrát až 19 zápasů.

V sedmičlenné skupině play-out se bude hrát systémem každý s každým doma a venku, dohromady tedy čtrnáct duelů. Vzhledem k tomu, že si týmy budou přenášet body ze základní části, osud nejhorších celků může být zpečetěn už před začátkem této skupiny. Z ní se pak zachrání pouze její vítěz, a tak se dají až do konce očekávat náročné bitvy o každý bod.

Slávisté načnou sezonu v pátek 10. září, kdy zavítají na led Zlína a o den později budou o body bojovat v Brně proti tamní Kometě. Hned ve čtvrtém duelu dojde v Edenu k pražskému derby, pro sešívané půjde o první domácí zápas. Kompletní rozpis základní části Extraligy juniorů najdete ZDE.


Extraliga dorostu

Vzhledem k vyššímu počtu účastníků v nejvyšší dorostenecké soutěži, nebude zužování tak přísné jako v juniorské extralize, přesto z celkových třiceti týmů sestoupí přímo šest a dva pak ještě budou bojovat v baráži. V základní části jsou celky rozdělené do tří skupin, které sice nově nejsou označeny Západ, Střed a Východ, přesto kopírují geografické polohy jednotlivých klubů.

Na slávisty tak podobně jako v předcházejících letech čekají bitvy s celky ze střední části republiky a dojde i na dvě pražská derby se Spartou a Kobrou. Kromě toho se ještě utkají s Českými Budějovicemi, Táborem, Jihlavou, Havlíčkovým Brodem, Pardubicemi, Hradcem Králové a brněnskou Technikou.

Po odehrání osmnácti kol (každý s každým doma a venku) se v každé skupině oddělí čtyři nejlepší celky, ze kterých se nově vytvoří dvě skupiny po šesti. Všech dvanáct týmů už má play-off jisté, mezi sebou tak budou hrát už jen o co nejlepší nasazení.

Zbylé týmy zůstanou ve svých skupinách ze základní části. Dva nejhorší týmy z těchto „horších“ skupin sestoupí přímo do nižší soutěže. Celky ze čtvrtých míst a nejhorší ze třetího místa si ještě v krátké čtyřčlenné skupině zahrají o dvě nepopulární místa v baráži.

Vítězové těchto „horších“ skupin a nejlepší tým ze druhého místa si naopak zajistí místenku ve vyřazovacích bojích, aby se naplnil potřebný počet šestnácti týmů. Následovat bude osmifinále na dva vítězné zápasy, čtvrtfinále a semifinále na tři a finále pak stejně jako v juniorce na čtyři. Po delší době se tak ruší mistrovství republiky, kdy se semifinále a finále hrálo jen na jeden zápas během víkendu na jednom konkrétním místě.

Autor David Mencl
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více