Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
4. srpna 2020

TOP 10 dorostenců posledních 20 let: rozhodčí, současný talent i syn legendy

Každý úspěšný klub potřebuje ke svému fungování kvalitní mládež. Výjimkou není ani Slavia, která vychovala řadu vynikajících hokejistů, kteří se dokázali prosadit v extralize i ve světě. I v aktuálním seniorském kádru najdeme spoustu odchovanců. V našem žebříčku jsme se zaměřili na bodově nejúspěšnější hráče v dorostenecké kategorii za posledních 20 let.

Při shromažďování dat pro sestavení pořadí těch nejlepších slávistických dorostenců bylo nejtěžší si poradit s různým systémem mládežnických kategorií v poslední době. Nakonec jsme z doby, kdy existovaly dva dorosty (mladší a starší), vybrali ten mladší, který věkově i počtem zápasů více odpovídal současnému jednomu dorostu.

Za 20 sezon se v kategorii dorostu objevilo ve slávistickém dresu 326 hokejistů, kteří si v průměru připsali 22 kanadských bodů v dlouhodobé části sezony. Play-off jsme do žebříčku nezapočítávali, jelikož vyřazovací boje se pokaždé nehrály. Nad průměrnou hranici bodů se dostalo hned 119 hráčů, z nichž je 22 obránců. Ti úplně nejlepší byli pochopitelně úspěšnější a přehoupli se dokonce i přes 100 bodů. Pojďme se postupně podívat na nejlepší desítku.

Petr Jelínek

10. místo: Petr Jelínek (92 zápasů, 76 bodů)

Do elitní desítky se o pouhé dva body probojoval centr Petr Jelínek, který v dorostu nastupoval mezi roky 1999 a 2001. Při své druhé sezoně získal i tři body v play-off a se svými spoluhráči vybojoval dorostenecký titul. Následně zkusil štěstí v juniorských soutěžích v Kanadě i USA. Ve slávistickém áčku získal pevné místo v sestavě v sezoně 2008/09 a během následujících šesti let získal v extralize jedno stříbro a dva bronzy. Na vysněný titul si ale musel počkat až do Liberce, kam přestoupil v roce 2014. Na severu Čech si získal velmi silnou pozici, v posledních dvou letech byl dokonce kapitánem Bílých Tygrů.

9. místo: Andrej Nestrašil (87 zápasů, 80 bodů)

Druhý nejstarší ze čtyř bratrů patří k nejúspěšnějším slávistickým odchovancům. Díky obrovské trpělivosti si zahrál i NHL, kde zapsal přes 100 startů. Poslední tři sezony nastupoval v KHL a pravidelně oblékal i reprezentační dres. Ve slávistickém dorostu strávil tři roky v sezonách 04/05 až 06/07. Rok na to stále ještě jako dorostenec hrál už za juniorku a v dorostu se objevil pouze na dva zápasy v play-off. Další zápasy za Slavii zatím nepřidal, jelikož odešel do zámoří, kde šest let čekal na šanci v NHL. O své cestě do nejslavnější hokejové ligy se Nestrašil před lety rozpovídal v rozhovoru pro klubový web, přečíst si ho můžete zde!

8. místo: Michal Poletín (96 zápasů, 81 bodů)

Narodil se ve stejném roce jako Nestrašil, do dorostu se ale probojoval až o rok později. Ještě jako starší žák nastoupil k 11 zápasům, další dvě sezony už odehrál celé. Do nejlepší desítky se dostal hlavně díky svému poslednímu roku, kdy posbíral rovných 50 bodů. V áčku se poprvé objevil v roce 2010, pevné místo získal ale až v sezoně 2012/13, kdy byl také u zatím posledního medailového (bronz) úspěchu Slavie v extralize. V nejvyšší české soutěži se Poletín představil ještě v dresu Plzně, Chomutova, Zlína a Vítkovic. Poslední sezonu strávil v Chance lize v Jihlavě, kde byl čtvrtým nejproduktivnějším hráčem.

Jakub Šindel jako rozhodčí

7. místo: Jakub Šindel (90 zápasů, 88 bodů)

Ve své době patřil Šindel k velkým talentům českého hokeje, v roce 2004 byl dokonce ve druhém kole jako 5. nejlepší Čech draftovaný do NHL. Až za ním šel na řadu třeba David Krejčí nebo Roman Polák. V NHL si ale nikdy nezahrál, během své kariéry si ovšem vyzkoušel hokej třeba i v Itálii, Anglii, Švýcarsku nebo Francii. V současnosti patří k talentovaným českým rozhodčím, v poslední sezoně pískal Tipsport extraligu. Při svém působení ve slávistické mládeži byl stejně jako Jelínek členem mistrovského dorostu v sezoně 00/01, v roce 2004 si přivezl bronzovou medaili z MS do 18 let.

6. místo: Jakub Hofmann (112 zápasů, 92 bodů)

Jeden ze současných slávistických talentů má celou kariéru teprve před sebou. Aktuálně bojuje o místo v juniorce, kde patří k nejmladšímu ročníku, a tak má k dispozici ještě tři mládežnické roky. Díky reorganizaci mládežnických kategorií před dvěma lety dostal možnost nastupovat v dorostu o rok déle, a tak odehrál i více zápasů. Se svým bodovým průměrem ale do elitní desítky patří právem. Nejvíce se Hofmannovi dařilo v sezoně 2018/19, kdy byl součástí elitního sešívaného útoku, díky čemuž za 38 zápasů nasbíral 45 bodů.

Vladimír Sobotka ve slávistickém dresu
na začátku seniorské kariéry

5. místo: Vladimír Sobotka (81 zápasů, 105 bodů)

Odchovanec Třebíče se do Slavie dostal až v dorostu, kde se okamžitě zařadil mezi tahouny své kategorie. Ve svém prvním roce získal 40 bodů, což v další sezoně 2003/04 ještě vylepšil a připsal si 65 bodů. K tomu stihl i 18 startů za juniorku a jeden zápas i v dospělé extralize. Na závěr se vrátil do dorostu a neuvěřitelnými 19 body v 7 utkáních dotáhl tým k mistrovskému titulu. Brzo získal místo v áčku a v roce 2007 se vydal za svým snem do NHL. Ve slávistickém dresu se ale ještě jednou objevil, při výluce v 2012. Kromě toho si vyzkoušel i angažmá v KHL, po kterém se ale vrátil zase zpátky do zámoří. Během jedenácti sezon v nejlepší lize světa nastoupil k 548 utkáním, během kterých si připsal 171 bodů.

4. místo: Michal Birner (99 zápasů, 109 bodů)

Litoměřický rodák se v dorostu Slavie potkal jak s Jelínkem a Šindelem, tak i se Sobotkou. Ve svém prvním roce vyhrál dorostenecký titul, při poslední sezoně stihl odehrát už jen pět zápasů, většinu doby totiž trávil v juniorce a odbyl si i premiéru v seniorské extralize. U jednoho jediného startu ve slávistickém dresu ale zůstalo, jelikož se Birner rozhodl pokračovat v zámoří. Přestože byl do NHL draftovaný, nikdy se do ní neprobojoval. Přes Finsko a KHL se dostal do Liberce, kde se stal českým mistrem. Následně si odskočil do Švýcarska a momentálně už je zase zpátky v Liberci.

Tomáš Svoboda po vítězném gólu
v semifinále proti Liberci

3. místo: Tomáš Svoboda (100 zápasů, 109 bodů)

Stejného bodového zisku jako Birner dosáhl během dorostenecké kariéry i Tomáš Svoboda. Vzhledem k vyššímu počtu nastřílených branek se ale dostal před svého spoluhráče. Mimochodem, se svými 62 góly je Svoboda nejlepším dorosteneckým střelcem posledních dvaceti let. Do slávistického áčka se probojoval až po třech letech juniorských soutěžích v zámoří. Slávističtí fanoušci si pamatují zejména 7. čtvrtfinále v sezoně 2010/11 proti Liberci. Tehdy Svoboda 66 sekund před koncem rozhodujícího duelu vyrovnával a v prodloužení pak poslal Slavii do semifinále. V dalších letech kariéry si zahrál za brněnskou Kometu, Vítkovice, Plzeň, Pardubice nebo Chomutov. Naposledy působil se Znojmem v EBEL lize.

2. místo: Šimon Slavíček (86 zápasů, 112 bodů)

Stejně jako Hofmann má Šimon Slavíček většinu teprve před sebou. Není však pochyb, že aktuálně ve Slavii roste obrovský talent, který má velké předpoklady být úspěšný. A důkazem je i druhá příčka v tomto žebříčku, u které navíc nemusí zůstat. Ještě v následující sezoně totiž bude věkem patřit do dorostu, na druhou stranu se nedá předpokládat, že by v této kategorii odehrál větší porci utkání. Převážně bude nastupovat za juniorku, se kterou se už od května připravuje. V juniorském týmu měl navíc místo už i loni, kdy stihl v 21 duelech 9 bodů. Skvělou formu si přenesl i do nové sezony, v národním týmu totiž řádil proti Švýcarsku, kterému ve třech duelech nasázel pět gólů a přidal jednu asistenci. O jeho reprezentačním úspěchu jsme psali zde.

1. místo: Vladimír Růžička ml. (112 zápasů, 129 bodů)

Syn dlouholetého trenéra sešívaných drží první příčku s velkým náskokem. Šikovný centr nastupoval v dorostu čtyři sezony, v té poslední odehrál už ale jen několik utkání, převážnou část totiž působil v juniorce. Přesto zvládl posbírat úctyhodný počet bodů a další získal v play-off. Ve vyřazovacích bojích hrál totiž klíčovou roli při obou mistrovských titulech v sezonách 03/04 a 04/05. Už další ročník zapsal první starty v áčku, kde vydržel ještě dalších devět let. Během toho získal extraligový titul, jedno stříbro a dva bronzy. Následně přestoupil do Chomutova, v následující sezoně bude hájit barvy královéhradeckého Mountfieldu.

Současní hráči áčka v žebříčku:

33. místo: David Šteiner (70 zápasů, 56 bodů)
38. místo: Jaroslav Brož (65 zápasů, 52 bodů)
59. místo: Robin Všetečka (54 zápasů, 40 bodů)
60. místo: Martin Ondráček (87 zápasů, 40 bodů)
90. místo: Dávid Kohút (41 zápasů, 30 bodů)
108. místo: Jindřich Barák (85 zápasů, 24 bodů)
133. místo: Ondřej Holý (52 zápasů, 19 bodů)
163. místo: Daniel Krejčí (57 zápasů, 13 bodů)
209. místo: Michal Steinocher (20 zápasů, 9 bodů)
213. místo: Tomáš Duda (51 zápasů, 9 bodů)
234. místo: Tadeáš Hejda (46 zápasů, 7 bodů)
236. místo: Jiří Doležal (50 zápasů, 7 bodů)


Další zajímaví hráči v TOP 50:

11. místo: Jakub Sklenář (67 zápasů, 74 bodů)
14. místo: Lukáš Žejdl (92 zápasů, 70 bodů)
20. místo: Jakub Klepiš (66 zápasů, 65 bodů)
21. místo: Roman Červenka (82 zápasů, 65 bodů)
23. místo: Aleš Furch (56 zápasů, 64 bodů)
26. místo: Tomáš Šmerha (57 zápasů, 61 bodů)
42. místo: Dmitrij Jaškin (46 zápasů, 47 bodů)
43. místo: Petr Tejral (45 zápasů, 47 bodů)
46. místo: Tomáš Hertl (57 zápasů, 44 bodů)
49. místo: Jakub Hrdlička (86 zápasů, 44 bodů) – nejlepší obránce
Autor David Mencl
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 11.5.2024

Návrat do Edenu? Hned mi naběhly vzpomínky, svěřuje Šťovíček

V 1. lize hrál Martin Šťovíček proti Slavii vždy jako soupeř, přesto je jeho nové angažmá v Edenu návratem do známého prostředí. „Do Slavie jsem přišel z Benátek v šesté třídě s bráchou a strávil ...

Číst více
A-TÝM 10.5.2024

Do Edenu se vrací známá tvář, obranu vyztuží Václav Veber

V letech 2020-2022 odehrál na Slavii téměř stovku zápasů, teď se po dvou sezonách vrací zpět. Obránce Václav Veber, který má za sebou svůj první kompletní extraligový ročník, se stává šestou posilou ...

Číst více
A-TÝM 9.5.2024

Perspektivní obránce Fabien Kočí další posilou Slavie

Nejmladší z předsezonních posil je jedenadvacetiletý obránce Fabien Kočí, jenž přichází do Edenu z Jihlavy, kde ukázal v posledních dvou letech svůj potenciál. Od nové sezony ho bude rozvíjet v ...

Číst více
ZPRÁVY Z KLUBU 9.5.2024

Vzniklo Sdružení prvoligových klubů, Slavia má zastoupení v představenstvu

Sdružení prvoligových klubů ledního hokeje je v činnosti od začátku května a jeho cílem je sportovní, finanční i mediální rozvoj I. ligy ČR za vzájemné spolupráce všech prvoligových klubů a Českého ...

Číst více