Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
8. března 2019

Vladimír Pitter: Daří se nám držet směr, který jsme nastavili. Ale chtěli jsme play-off

I když sešívaní dlouho bojovali o elitní osmičku, v lednu se jim postupně začala vzdalovat a v polovině února přišli o naději definitivně. I když postup do play-off cílem nebyl, předseda představenstva Vladimír Pitter je zklamaný, že se na tuto metu dosáhnout nepovedlo. Jako pozitivní vnímá, že se povedlo naplnit nastavenou strategii a zapracovat do týmu řadu vlastních mladých hráčů. Přečtěte si jeho hodnocení sezony.

"Týden po skončení soutěže ve mně zklamání stále je. Nechybělo mnoho a mohli jsme být v play-off."

Před sezonou jste uvedl, že by bylo pozitivní zabojovat o play-off, ale nedáváte to jako cíl. Necítíte přesto zklamání, že se vzhledem k vývoji sezony nepovedlo na osmičku dosáhnout?
Pravdou je, že jsme si jako cíl play-off nedávali, ale už příprava ukazovala, že by se tým mohl o osmičku porvat a první polovina sezony tomu skutečně napovídala. Ačkoliv jsme o tom nemluvili, tak zápasy ukazovaly, že by se to mohlo podařit. Bohužel ve druhé polovině, a hlavně v poslední čtvrtině, se nám naděje úplně vytratily. Týden po skončení soutěže ve mně zklamání stále je, nikdy jsme nebyli zvyklí končit sezonu takhle brzo, na druhou stranu jsme si po změnách ve Slavii dali za cíl stabilizaci a kroky, které se tímto směrem podnikají, mají prioritu, a to bohužel i za cenu umístění, kterého jsme letos dosáhli. Nicméně vím, že nechybělo mnoho a mohli jsme být v play-off. Z toho je potřeba si vzít právě poznatky pro příští sezonu, aby se to podařilo.

Nastavil se směr sázet na vlastní odchovance a zapracovat do týmu mladé hráče. Dá se říct, že se tuto strategii povedlo v uplynulé sezoně naplnit?
Z mého pohledu zcela určitě. Řada našich mladých hráčů si v A-týmu zahrála svoji premiérovou sezonu a někteří ukázali svoje kvality. V kombinaci se zkušenějšími hráči, kteří statečně bojovali za náš tým, jsme naplnili to, co jsme si před sezonou předsevzali. Je třeba také říct, že jsou hráči, kteří zůstali za naším očekáváním. Nevím, jestli to přičítat mládí nebo sebeuspokojení, ale bylo vidět, že si dostatečně neváží toho, že jsou součástí A-týmu. Bude nyní záležet na nich a musí na sobě hodně pracovat. Nebudou mít prostor donekonečna a budou se na ně zase tlačit mladší kluci, protože mládež děláme i s tím účelem, aby se dařilo posouvat do prvního týmu další hokejisty. Ale netýká se to jen mladších hráčů, za očekáváním zůstali i někteří starší. Zároveň bych ale podotknul, že tu, kteří sem v průběhu sezony přišli a doplnili náš kádr, tak očekávání naplnili a musím říct, že trenéři měli v tomto šťastnou ruku. Ale bohužel to bylo stejně málo a play-off se nepodařilo uhrát.

Letos se v A-týmu ukázala řada hráčů ročníku 2000 (Antoš, Štibingr, Brož, Hradil, Všetečka), kteří budou patřit ještě příští sezonu věkem mezi juniory. Bude akademie pravidelně schopná produkovat takové hráče pro seniorský hokej?
Ze svého pohledu si přeju, aby to tak bylo. Základem úspěchu je kvalitní práce všech mládežnických trenérů a propojení A-týmu především s dorazovou kategorií, tedy juniory. Miloš Říha má za sebou první sezonu v áčku a Jiří Veber jako šéftrenér akademie. I když je rok krátká doba na hodnocení, tak mám dobrý pocit z toho, jak se to nastavilo a jak probíhá jejich komunikace včetně dalších akademických trenérů. Ale čeká nás dále spousta práce, která má vést k tomu, aby se dařilo tyto hráče posouvat mezi seniory. Byli zmíněni hráči ročníku 2000, myslím si, že právě oni budou mít velkou šanci prosadit se do A-týmu v příští sezoně ještě výrazněji, ale je zase jen na nich, jak budou pracovat a jak se jim to podaří, trenér ukázal, že se nebojí mladé hráče zapracovat. Pro to, abychom produkovali kvalitní hráče, je samozřejmě důležité také zázemí, a i to se nám povedlo za poslední roky vylepšit. Díky kombinaci dotací a vlastních zdrojů se tu udělá každou sezonu velký kus práce, který třeba není na první pohled vidět, ale je důležitým krokem pro mládežníky, aby mohli vyrůst pro seniorský hokej.

Po delší době se dokázali mladí slávisté prosadit také do reprezentace, cítíte, že je to v případě kategorie U19 díky tomu, že dostali prostor v Chance lize?
Zcela jednoznačně tomu tak je, protože jsme se nebáli právě tyhle hráče do prvního týmu vzít a svými výkony si o místo v reprezentaci řekli, to bezpochyby. Těší nás, že se naši hráči dokáží prosadit a reprezentují náš klub i na mezinárodní scéně.

Zhodnocení uplynulé sezony

Trenér Miloš Říha má za sebou první rok ve funkci hlavního kouče Slavie, jak jste byl spokojen s prací trenérského týmu a dá se nyní říci, zda bude ve stejném složení pokračovat i příští sezonu?
Po odchodu Milana Razýma se povedlo najít nového trenéra a dneska si troufnu říct, že je to adekvátní náhrada pro nastavený trend vedením, který již byl zmíněn. Jsem spokojený s tím, jak si celý realizační tým včetně asistentů sedl, a to je základ pro dobrou práci. Trenéři se snažili naplňovat myšlenku hrát na vlastní hráče a nás může těšit, že i když tu byl v létě poměrně rozsáhlý try-out, tak se podařilo právě našim odchovancům přes tenhle trychtýř probojovat do prvního týmu a trenéři jim dávali prostor. Za mě tedy panuje spokojenost a už v průběhu ledna jsem jim avizoval, že budu mít zájem, aby i nadále pracovali ve stejném složení. Nám se realizační tým v poslední době zásadně nemění, a pokud je zde vzájemná symbióza a my máme nastavený trend na delší dobu, tak nevidím důvod, proč bychom složení měnili. Oběcně preferuji dlouhodobou spolupráci.

Už máte představu o hráčském kádru pro nadcházející sezonu? Jak probíhá jeho sestavování a jakým směrem se bude vyvíjet?
Budeme vycházet z toho, co zde bylo nastaveno v uplynulé sezoně, nepředpokládejme žádnou dramatickou změnu. Samozřejmě k určitým pohybům v kádru dojde, trenéři mají možnost si tým sestavit, ale dá se říct, že základ bude podobný. Jednání už některá proběhla, nebo probíhají a ještě probíhat budou, nicméně sportovní stránku a skladbu vždy nechávám na trenérech. Veškeré věci jsou se mnou samozřejmě konzultovány a příchody a odchody, které se realizují, jsou vždy s plným vědomím mojí osoby, ale je to v kompetenci trenérů.

V Chance lize dochází od příští sezony k zásadní změně, baráž se zruší a vítěz bude postupovat přímo do extraligy. Jak se stavíte k této novince?
V poslední době docházelo ke komunikaci hokejových týmů se svazem, ať už ohledně mládežnických kategorií, kde dochází opět ke změně modelu, tak zde byla i diskuse, jak se kluby dívají na problematiku baráže. Já jednoznačně tuhle novinku vítám, jsme pro soutěživost a pro přímé postupy a sestupy v jakékoliv soutěži. Myslím, si že je to spravedlivé. Jestliže celou sezonu podává tým v extralize špatný výkon tak to něco signalizuje, a naopak pokud tým podává výborné výkony a skončí první, tak si zaslouží postoupit. Dovedu si představit, že by ještě mohl hrát baráž předposlední z extraligy a druhý z Chance ligy

Je něco, co byste rád vzkázal závěrem rozhovoru?
Určitě bych chtěl poděkovat fanouškům za celosezonní podporu, věříme, že za námi budou stát i nadále. Děkuji také obchodním partnerům, realizačnímu týmu, hráčům i zaměstnancům klubu za celou sezonu, protože jedno bez druhého nemůže fungovat. A přeju si a věřím, že příští sezona bude lepší.

Autor Jakub Mezlík
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více