Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
27. října 2023

Z třetí ligy nejproduktivnějším dorostencem? Nečekal jsem to, říká Šámal

V posledním roce prožil hodně turbulentní období. Minulou sezonu strávil na hostování v Letňanech, kde hrál v pořadí až třetí dorosteneckou ligu, pro letošní ročník se ale vrátil do Slavie. Útočník Viktor Šámal navíc vlétl do extraligy ve velkém stylu. V patnácti zápasech se střelecky prosadil třináctkrát a k tomu přidal deset asistencí. Společně s Kucharčíkem je tak nejlepším slávistou a sedmý v celé soutěži. Mezi střelci je dokonce na druhém místě. To navíc není všechno. Dostal totiž už i první příležitost v juniorce, kde si hned při svém debutu připsal jednu asistenci.

Jak hodnotíš dosavadní průběh sezony dorostu?
Dosavadní průběh hodnotím velice kladně. Po úvodní prohře jsme měli výborný start, kdy se nám povedlo osmkrát po sobě vyhrát. Mrzí mě akorát zápasy s vedoucími Karlovými Vary, které jsme v obou případech nezvládli.

Před reprezentační pauzou jste odehráli patnáct utkání, z nichž jste třináct dokázali vyhrát…
S tím samozřejmě panuje spokojenost. Trochu jsme klopýtli v Českých Budějovicích, ale poslední tři zápasy jsme zase vyhráli. S Litvínovem i Plzní jsme hráli přesně tak, jak jsme chtěli, podle čehož vypadaly i výsledky.

Jak blízko je splnění hlavního cíle v podobě postupu do nadstavby a tedy i jistoty play-off?
Už jsme skoro ve třetí třetině základní skupiny a bodově jsme na tom velmi dobře. Důležité bylo vyhrát poslední tři zápasy, abychom odskočili týmům, které balancují na té hranici dostání se do play-off. A to se nám povedlo, takže jsme se hodně přiblížili nadstavbě.

Tobě osobně se hodně daří. V patnácti zápasech jsi nasbíral třiadvacet bodů a patříš k nejproduktivnějším hráčům celé soutěže. Jak se to poslouchá?
Jsem za to moc rád, že mi to tam takhle padá. Nic moc to pro mě ale neznamená, protože se to klidně zase může otočit. Důležité pro mě bude, abych pokračoval stejně a snažil se neustále posouvat dopředu.

Daří se ti zejména střelecky, se třinácti góly jsi druhý nejlepší střelec. Považuješ se spíše za střelce?
Určitě se v zakončení cítím nejlépe, ale také rad vytvářím šance a tvořím hru, což je pro mě asi důležitější než jen střílet góly.

V dubnu v Letňanech a v říjnu v juniorce

V loňské sezoně jsi nastupoval na hostování v Letňanech v regionální lize dorostu. Čekal jsi vůbec, že se ti první část nové sezony takhle povede?
Popravdě moc ne, ale věřil jsem si. V Letňanech jsem dostával obrovský prostor na ledě, chodil jsem na většinu přesilovek i oslabení, takže jsem se hodně vyhrál. Pro mě bylo důležité, že jsem mohl být pořád na ledě.

S čím jsi vůbec šel do letošní sezony ve Slavii?
Prioritou pro mě bylo, abych si vůbec vybojoval místo v týmu. Když mě potom trenéři dali šanci hrát, tak jsem se snažil hlavně co nejvíce pracovat pro tým a pomáhat body k výhrám.

V Letňanech jsi hrál až třetí soutěž, teď jsi v extralize. Jak velký skok to pro tebe byl?
Nepřijde mi, že je to velký skok, ale je tam rozdíl v rychlosti a chytrosti hráčů. Všechny rozhodnutí už musíte dělat velmi rychle, jinak se v extralize neprosadíte. Když jsme pak v Letňanech hráli play-off, tak ty zápasy byly už docela kvalitní.

V letošní sezoně sis už vyzkoušel i juniorku, jaká to pro tebe byla zkušenost?
Zase to bylo trochu něco jiného. Hráči tam už jsou fyzicky vyspělí, takže je to silovější než v dorostu. Jsem moc rád, že mi dali trenéři příležitost a budu pracovat, aby přišly další.

S dorostem vás teď bude čekat závěr základní části. Co od toho očekáváš?
To je těžké říct. Každopádně doufám, že my budeme pokračovat v tom, jak jsme hráli poslední zápasy. Karlovy Vary už také prohrály, takže se tabulka možná ještě může promíchat.

Co je ten faktor, že se dorostu daří držet na druhém místě?
Přijde mi, že umíme dobře proměňovat šance. I když nás soupeř třeba přestřilí, tak máme navrch v gólech. Ruku v ruce s tím jde i fakt, že nám také chytají výborně gólmani, hlavně díky nim máme tolik bodů.

Autor David Mencl
Nepřehlédněte
A-TÝM 17.5.2024

Slávisté půjdou v rámci letní přípravy i na led. Jaké je aktuální složení týmu?

Slávisté mají za sebou dva týdny letní přípravy, kádr A-týmu aktuálně čítá 35 jmen. S mužstvem se mimo jiné připravují i úspěšní junioři, kteří v uplynulé sezoně vybojovali postup do extraligy, z ...

Číst více
A-TÝM 16.5.2024

Posila realizačního týmu. Novým asistentem je Radek Hlavatý

Trenérský štáb pro novou sezonu rozšíří třiačtyřicetiletý Radek Hlavatý, který bude společně s Vojtěchem Šikem asistentem hlavního trenéra Aleše Tottera. Do Slavie přichází z Kladna, kde trénoval ...

Číst více
ROZHOVORY 15.5.2024

Obránce Veber: Chytit začátek sezony za pačesy, to by měl být náš nejbližší cíl

Václav Veber se vrací do prostředí, kde to sice zná, vzhledem k proměně kádru bude dle jeho slov ale zároveň nové. Se Slavií by chtěl uspět a ví, že dobrý start může být klíčový. „Abychom mohli hrát ...

Číst více
ROZHOVORY 14.5.2024

S Berym je těžké vyhrát slovní výměnu, směje se Kočí

Slávističtí fanoušci si Fabiena Kočího dobře pamatují ze série s Jihlavou v posledním play-off. Když se na ledě jiskřilo, byl u toho často právě jedenadvacetiletý obránce. „Snažil jsem se jít trochu ...

Číst více