21. září
Slavia Jihlava
15:00
23. září
Frýdek-Místek Slavia
18:00
VSTUPENKY
Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
26. srpna 2024

Zlaté české jídlo a kamarádi. Jsem zpátky rád, hlásí útočník Slavíček

Talentovaný útočník Šimon Slavíček po více než dvou letech opět obléká červenobílý dres. Návrat ze zámoří si dvacetiletý odchovanec Slavie prozatím pochvaluje, v přípravném utkání proti Selber Wölfe se dokonce blýskl gólem.

Třetina přípravných zápasů je minulostí a čas do startu ligy se krátí. Jak ti to po návratu ze zámoří zatím sedlo?
První dva zápasy mi nesedly vůbec, je to úplně jiný styl oproti kanadské OHL. Ale to třetí utkání už mi vyšlo lépe. Hrál jsem v lajně s Martinem Šťovíčkem a Honzou Smolou a šlo nám to skvěle, dali jsme góly a měli spoustu šancí v útočném pásmu, takže jsem za to rád.

Kromě nových spoluhráčů si musíš zvykat i na spoustu věcí, které jsou v Česku a Americe odlišné. Jaké jsou největší rozdíly?
Hřiště je tady sice větší než v zámoří, ale to mi takový problém nedělá. Musím si zvyknout na to, že hokej tady je víc defenzivní, v OHL to naopak bylo nahoru dolů a akce střídala akci. Tady se víc řeší taktika a brání se.

„Musím si zvyknout na to, že hokej tady je defenzivnější a víc se řeší taktika.“
Slavíček o rozdílech mezi Českem a zámořím

I tak ses proti Selber Wölfe střelecky prosadil a celý tým předvedl slušný výkon. Co z herního pohledu rozhodlo o výhře?
Konečně nám vyšly buly, takže jsme byli hodně na kotouči. Olda Cichoň skvěle zachytal, což nám taky hodně pomohlo. V přesilovce nám tam napadaly góly a měli jsme tlak. To bylo asi gró naší výhry.

Němci si sice odvezli porážku, přesto byli houževnatí. V čem vás nejvíc prověřili?
Hráli jednoduše, vyhazovali puky a byli rychlí. Měli i kvalitního brankáře. Sice jsem mu dal gól, ale i tak chytal slušně. Byl to celkově kvalitní soupeř.

Na závěr došlo na tradiční děkovačku, kterou jsi zažil po dlouhé době. Jak sis ji užil?
Když jsem hrál v patnácti letech první zápas za A tým, tak už jsem ji zažil a i teď to bylo super. Přišlo strašně moc lidí a myslím, že jsme je naším hokejem docela nadchli.

Jsem rád zpátky, ale do Ameriky bych ještě někdy chtěl

V Edenu, kde jsi hokejově vyrůstal, jsi zatím zpátky jen chvíli, bereš návrat jako dobrý krok?
Určitě. Jsem rád, že jsem se vrátil. Odehrál jsem tu snad jedenáct let. Mám radši Česko než Ameriku, zlaté české jídlo a kamarádi. Ale do Ameriky bych se někdy určitě chtěl ještě vrátit, protože hokej je tam strašně velký a fanoušci tím možná žijí i víc. Je tam taková větší show, ale myslím, že se to sem pomalu taky dostává.

Po „suché“ a začátcích přípravy na ledě jste konečně celý tým pospolu. Jak zatím vypadá atmosféra v kabině?
Myslím, že je to super. V kabině je sranda. Hodně kluků, které znám, sice odešlo, ale někteří starší hráči tady zůstali, třeba Tomáš Knotek nebo Honza Holý, takže je to v pohodě. Už jsem sice dostal nějaké pokuty za nepořádek, ale je to tím, že se mě zkušenější hráči jen snaží dostat do latě a pomoct mi. Taková ta pomoc je tam i v zápasech a myslím, že jsme si sedli.

Slavíček v minulé sezoně

  • Flint Firebirds (OHL)
  • ZČ: 55 zápasů, 15+31
  • PO: 4 zápasy, 1+1

Příprava pomalu ale jistě vrcholí a za necelý měsíc už vás čeká ostrý start sezony. Na čem teď budete v trénincích nejvíc pracovat?
Tréninky mám rád, protože jsou hodně herní. Dost se zabýváme i bruslením, což v zámoří vůbec nebylo. Teď se budeme zaměřovat na přesilovky a oslabení. Docela nám šly i signály po buly, tak ty si asi taky projdeme. A určitě budeme ještě pilovat fyzičku.

Na kladení cílů je ještě dost brzo, máš ale i tak nějakou představu, jaký začátek by se ti zamlouval?
Od prvních zápasů musíme vyhrávat, aby to nevypadalo jako v loňské sezoně. Koukal jsem se průběžně a nebylo to moc dobré. Ale tenhle tým má hodně co nabídnout. Máme na to uhrát velmi dobrý výsledek.

Autor Martina Kramerová
Nepřehlédněte
OHLASY - VIDEO 18.9.2024

První zápas? Začátky jsou vždycky nervózní, říká Šťovíček

Slavia po odloženém utkání ve Zlíně odehrála první zápas Maxa ligy v Edenu. Ačkoliv slávisty poslal Martin Šťovíček do vedení 2:1, nakonec na Přerov nestačili a padli 2:4. „Věděli jsme, že rozhodne, ...

Přehrát video
ZÁPASY 18.9.2024

Slávisté po vyrovnaném boji s Přerovem těsně padli

Slávisté na úvod sezóny body nezapsali. Ve vyrovnaném souboji sice nad Zubry vedli a měli i střeleckou převahu, Přerov ale dokázal vyrovnat a v závěrečné periodě strhl vítězství na svou stranu - 2:4. ...

Číst více
A-TÝM 18.9.2024

Na střídavé starty přichází obránce David Bernad

Slavia může využít v rámci střídavých startů obránce Davida Bernada z Mladé Boleslavi. Třicetiletý hokejista s více než třemi sty extraligovými starty by si měl odbýt svoji premiéru už ve středu v ...

Číst více
ZPRÁVY Z KLUBU 15.9.2024

Informace k prodeji vstupenek a vyzvednutí permanentních karet

Maxa liga startuje. Slávisté se poprvé představí před vlastními fanoušky ve středu proti Přerovu, v sobotu pak hostí Jihlavu, vstupenky na zářijová domácí utkání jsou v prodeji online na našem webu. ...

Číst více