Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
27.9.2003

Slavia vyrvala z buldočích čelistí první tři body

7. kolo, sobota 27.9.2003, Kladno - Slavia
Kladno
0:3
0:1, 0:1, 0:1
Slavia

Branky: 20. Sup (Beránek), 25. Klepiš (Čermák), 59. Sup (Hruška, Beránek). Rozhodčí: Homola - Čížek, Padevět. Vyloučení: 7:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2207.

Sestavy

Kladno

Orct - Kruliš, Malena, Zeman, J. Dlouhý, Kasík, V. Čech, P. Hořava - J. Štefanka, Gardoň, Martin Procházka - V. Bílek, Kalla, M. Hořava - Kysela, Pazourek, Klimt - Jankových, Frolík, Horna

Slavia

Málek - J. Novák, D. Pojkar, Kolařík, Droppa, Kuntoš, Graňák, Staněk - Sup, Beránek, Hruška - Čermák, Antoš, Šaffer - Jaroš, Kopecký, Dlouhý - Klepiš, Gron, Tomica

V televizní předehrávce 7. kola porazila Slavia na kladenském stadioně domácí tým 3:0 a připsala si tak první výhru v sezóně. Po pátečním vyvrcholení krize zmobilizovali svěřenci trenéra Růžičky všechny síly a po dobrém výkonu si odvezli zasloužené tři body. Skóre otevřel na konci první části Michal Sup. Ve druhé třetině po nucené přestávce způsobené výpadkem osvětlení přidal druhou trefu v přesilovce Jakub Klepiš a vítězství pečetil při hře domácích bez brankáře opět Michal Sup.

Slavia se musela v důležitém zápase obejít bez zraněných Františka Kučery a Patrika Martince. V zápise o utkání byl již sice uveden Petr Kadlec, ale do Kladna vůbec nepřicestoval, neboť se teprve vrátil Floridy a vyžádal si čas na aklimatizaci. Trenér Vladimír Růžička udělal ve složení útoků opět změny a oproti utkání s Plzní zůstala pohromadě jen formace Klepiš, Gron, Tomica. Hosté převedli dobrý kolektivní výkon podporovaný pozornou obranou a po zásluze si odvezli z malého derby plný bodový zisk. Indviduálně vyšlo utkání zejména Michalu Supovi, Jakubu Klepišovi a Josefu Beránkovi. Nutno samozřejmě upozornit i na první čisté konto v sezóně Romana Málka.

Již v první minutě utkání se naskytla Slavii možnost přesilové hry poté, co brankář Orct při rozehrávce přestřelil plexisklo, za což mu byl udělen dvouminutový trest za zdržování. Slávisté sice početní převahu nevyužili, ale předznamenali, s jakou taktikou na Kladno přijeli - důrazná hra v útočném pásmu umocněná střelbou ze všech pozic. Po návratu domácího hráče z trestné lavice se situace obrátila a přesilovku hrálo Kladno. Tomu se však vůbec nepovedla a hosté mohli dokonce dvakrát v oslabení skórovat, když jeli sami na Orcta Tomica resp. Sup. V prvním případě stačila slávistického útočníka zablokovat obrana, ve druhém zachránil svůj tým pohotovým zákrokem Orct. Rabat poprvé výrazněji zahrozil až po sedmi minutách. Individuálně to zkoušel Klimt, ale ani nadvakrát si na Málka nepřišel. V první třetině hýřil aktivitou zejména Josef Beránek, který připravoval šance svým spoluhráčům, jako v 11. minutě Kuntošovi, nebo si vytvářel i příležitosti sám. Příkladem budiž 14. minuta, kdy otravoval kladenskou obranu tak dlouho, až vybojoval kotouč a Orct měl vzápětí s jeho nájezdem plné ruce i nohy práce. Málek tolik vytížený nebyl, a proto to měl o něco těžší než rozchytaný Orct. Ve 14. minutě se vyznamenal proti Krulišovi, jenž střílel z ideální pozice. Když to již vypdalo, že první třetina zůstane bez branek, vyslal 35 sekund před první sirénou střelu z levého kruhu Sup a puk proklouzl mezi Orctovými betony až do branky.

Úvod prostředního dějství poznamenal výpadek osvětlení, kvůli kterému musel být zápas na dvacet minut přerušen. Slavia v tu dobu hrála přesilovou hru. Během pauzy však slávisté nevychladli a 23 sekund poté, co se začalo znovu hrát, přidal druhý gól Jakub Klepiš. První trefě mladého forwarda v sezóně předcházela střela Leoše Čermáka, kterou Zdeněk Orct neudržel. Vzápětí to mohlo být již o tři branky, jenže Sup v dobré pozici nezpracoval skákavou přihrávku. Kladno poté přidalo a na několik minut zatápělo Slavii v obranném pásmu. Ta se v nejtěžších chvílích mohla spolehnout na poslední instanci v podobě Romana Málka. Nejvíce se gólman hostí zapotil ve 37. minutě, kdy se na něj po chybné Antošově rozehrávce řítil sám Miloslav Hořava. I tuto situaci brankářská opora Slavie zvládla.

Třetí třetina byla zpočátku hodně opatrná. Slavia se nikam nehrnula a jejím cílem bylo především otupovat útočnou snahu soupeře. Hra pak přece jen dostala grády. Ve 46. minutě věnovali obránci Kladna Čermákovi až příliš málo pozornosti, navíc jeho střele ještě změnili směr, tak že Orct s ní měl velké problémy. Hned na to roztočil před kladenským gólmanem kolotoč útok Tomica, Gron, Klepiš. Na druhé straně dělala průvan před brankou zejména Procházkova řada. Málek však stále zůstával bez ztráty kytičky. Kladno se pak pokusilo stáhnout hru na tři útočné formace, ale ani to na Slavii příliš neplatilo. Hosté aktivním napadáním postupně znemožňovali Kladnu myšlenky na zvrat. V čase 58:35 po zakázaném uvolnění Slavie odjel brankář Orct na střídačku a Rabat to zkusil v šesti. Jenže již po čtvrtminutě vyvezl puk z pásma Beránek, pousunul ho na Hrušku, ten jej předal ještě lépe postavenému Supovi, jenž dal výsledku trefou do zívající klece definitivu.
Ohlasy trenérů
Zbyněk Müller (Kladno): "Slavia zaslouženě vyhrála, byla po většinu utkání lepším celkem. Mícháním sestavy jsme se snažili o nějakou změnu, která se dostavila až v poslední části hry, ale bez gólového efektu. Hráči určitě soupeře nepodcenili, vždyť je to loňský mistr republiky, i když letošní začátek jim vůbec nevyšel."

Ondřej Weissmann (Slavia Praha): "Musím pochválit náš tým, který se brzy zkonsolidoval po pátečním nevydařeném zápase s Plzní. Přestože psychický stav našich svěřenců nebyl dobrý, dokázali dobře bruslit a aktivním pohybem napadat protihráče. Jsem rád, že po delší době jsme vsítili i více než jednu branku a doufám, že jsme nyní na dobré cestě k dalším úspěchům."
Autor Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více