Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
30.12.2003

Slavia letos poprvé sklonila hlavu před městským rivalem

35. kolo, úterý 30.12.2003, Sparta - Slavia
Sparta
3:2
1:0, 1:1, 1:1
Slavia

Branky a nahrávky: 9. Kratěna (Chabada, Srdínko), 34. Špilár (Bartečko, J. Kasík), 54. Broš (Řezníček, Chabada) - 28. Kolařík (Sup, J. Beránek), 58. Antoš (P. Kadlec, P. Martinec). Rozhodčí: T. Svoboda - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 8:7. Využití: 1:1. Diváci: 12.858.

Sestavy

Sparta

Bříza - Sloboda, Řezníček, J. Kasík, Srdínko, Výtisk, Jan Hanzlík - Kratěna, Broš, Chabada - Bartečko, Špilár, Tomajko - Ujčík, Šimíček, Z. Sedlák - D. Vrbata, Bakus, Dragoun. Trenér: Konečný.

Slavia

Málek - J. Novák, Kolařík, P. Kadlec, D. Pojkar, Kuntoš, Graňák - D. Hruška, J. Beránek, Sup - Kropáč, P. Martinec, Antoš - Jaroš, Vondrka, R. Dlouhý - Kvapil, M. Kopecký, Tomica. Trenéři: Růžička, Weissmann a Kalous.

Utkání bylo hokejově velmi zajímavé a po právu neslo podtitul "šlágr kola". O první dva góly v utkání se postaral hostující Pavel Kolařík. Sparta otevřela skóre po jeho minele, ale on sám tuto chybu napravil v polovině utkání, kdy srovnával na 1:1. I nadále se střelecky více dařilo domácím. Přestože si byla obě mužstva více než vyrovnaná, dokázali sparťané vstřelit o gól více a zvítězili tak 3:2.

Třetí letošní duel mezi pražskými soupeři se proměnil v souboj o druhé místo v průběžné extraligové tabulce. A podle toho i zápas vypadal. První ohrožení brańky si nechaly oba týmy do 3. minuty. To Novák nadvakrát z dálky testoval Břízu. Na druhé straně naznačil Špilár svým průnikem, že i Sparta to myslí s útočením vážně. Nejvíce ze slávistů hrozil kanonýr Sup, který se nejlépe orientoval před soupeřovou brankou. V 9. minutě chyboval ve středním pásmu Kolařík, čehož využila dvojice Chabada – Kratěna a druhý jmenovaný po skvělém pasu vstřelil úvodní gól. V dalším průběhu první třetiny se už žádný z týmů do výraznější šance nedostal.

Do druhé třetiny vstoupila Slavia ve čtyřech ale Sparta minutovou výhodu nedokázala využít. Branku ohrozil střelou jen Kasík. I nadále mela navrch Sparta. V 8. minutě, když hráli hosté přesilovku, dorážel za bezmocného Břízu pohotový Kolařík a vyrovnal tak na 1:1. V polovině zápasu si Sparta vypracovala drtivý tlak ale skvělý Málek všechny pokusy kryl. Ve 13. minutě ujela dvojice Beránek - Sup. Beránkovu přihrávku Bříza vypíchl holí. Domácí uklidnil v 34. minutě Špilár, který ujel po pravé straně a Málka po zemi propálil a zvrátil vedení opět na sparťanskou stranu.

Hned na začátku třetí třetiny udělal chybu sparťanský obránce, když ztratil před vlastní bránou puk, ovšem ani Beránek ani napodruhé Martinec nedokázali trefit odkrytou klec. Na úplném konci 5. minuty dostalo obávané slávistické duo druhou šanci. Beránka ale znova vychytal domácí Bříza. Po této akci zamkla Slavia sparťany v obranné třetině, leč bez výsledku. Smůlu dobyvatelů završil Beránek, když z mezikruží nastřelil břevno. V čase 48:21 dostali hosté možnost čtyřminutové přesilovky. Během té si muži v rudém vypracovali silný tlak ale Sparta ho s vypětím všech sil ubránila. Začátkem 53. minuty se strhla bitka poblíž střídačky domácích, ze které vytěžili bílí borci přesilovku. Ledovou sprchu připravil svým hráčům Roman Málek, když, k překvapení všech, pustil Brošův lehký pokus z úhlu. Po této scéně jakoby slávisté ztratili naději a chuť ke hře. Šanci vykřesal 136 sekund před koncem nikým nehlídaný Antoš, který snížil na rozdíl jediné branky. Konec utkání si ale Sparta pohlídala a v posledním zápase roku 2003 zvítězila nad městským rivalem 3:2.

Ohlasy trenérů
Kamil Konečný (Sparta Praha): "Poprvé, co jsem tady ve Spartě, přáli hokejoví svatí nám. Chtěli jsme hrát na rychlé protiútoky a doufali, že se ofenzivně ladění obránci soupeře nějaké té chyby dopustí, což se také nakonec potvrdilo. Jistě, sami jsme také několikrát zaváhali, ale brankář Petr Bříza podal vynikající výkon a dvakrát nás zachránila i tyčka. Utkání mělo svoji kvalitu, a přestože jsem ve Spartě teprve krátce, už mě atmosféra derby uchvátila."

Jiří Kalous (Slavia Praha): "Pokaždé chceme soupeři vnutit svůj styl hry a také dnes jsme byli aktivnější, ale nikoli produktivnější. Co se týče výkonů, nasazení a předvedeného hokeje, jsme maximálně spokojeni, ale prohráli jsme, jelikož jsme nevstřelili více branek ze šancí, které jsme si vytvořili. Svatí dnes opravdu stáli při Spartě."

Autor Tadeáš Drahorád,Milan Šebesta
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 19.3.2024

Cítili jsme odpovědnost za Slavii, říká Totter. Nová sezona bude výzva

„Dokázali jsme se semknout i díky tomu jaká je Slavia značka. Nikdo nechtěl být podepsaný pod neúspěchem,” ohlíží se za uplynulou sezonou Aleš Totter, který zůstává v pozici hlavního trenéra i pro ...

Číst více
A-TÝM 18.3.2024

Aleš Totter povede Slavii i v nadcházející sezoně

Hlavním trenérem slávistického A-týmu bude i v příští sezoně Aleš Totter. Dvaapadesátiletý kouč přebíral Slavii v listopadu loňského roku na 13. místě a tým nakonec dovedl do předkola Chance ligy.

Číst více
OHLASY - VIDEO 18.3.2024

Jsme v půlce, chceme do Poruby s dvěma výhrami, hlásí Jokl

Jako hotovou polovinu úkolu hodnotí Tomáš Jokl první výhru juniorů ve čtvrtfinále s Porubou. Kapitán Slavie k ní přispěl přesnou trefou v 15. minutě první třetiny, v níž sešívaní o vítězství ...

Přehrát video
ZÁPASY - MLÁDEŽ 18.3.2024

Junioři jdou v úvodu čtvrtfinále do vedení

Sešívaní junioři se v prvním zápase čtvrtfinále ujali vedení v sérii. V domácím utkání s Porubou zvítězili 5:1. Roli favorita potvrdili třemi brankami v úvodní třetině, vítězství pak potvrdili gólem ...

Číst více