Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
8.1.2020

Šmerha proti Havířovu řádil, těsnou porážku ale neodvrátil

O pořadí v p-o, 9, středa 8.1.2020, Slavia - Havířov
Slavia
4:6
0:2, 2:1, 2:3
Havířov

Branky

Slavia

31. Šmerha (Vampola, Hořava), 40. Vrdlovec (Šmerha, Novák), 52. Šmerha (Kuťák), 54. Šmerha (Kuťák, Vampola)

Havířov

4. Chroboček (Kotala, Doktor), 6. Dvořák (Doktor), 24. Seman (Kotala, Nepokoj), 43. Chroboček (Kotala, Procházka), 46. Werbik, 59. Procházka (Seman)

Statistiky

Rozhodčí: Hucl, Pavlovič – Pechánek, Roischel
Vyloučení: 3:6
Využití: 2:1

V oslabení: 0:0
Střely na branku: 38:42
Diváci: 475

Sestavy

Slavia

Michajlov – Hejda, Novák, Hořava, Hovorka, Ryzák, Valík, Steinocher – Šmerha, Vampola, Vlček – Ondráček, Vrdlovec, Kuťák – Furch, Kubík, Šteiner – Hotěk, Kohút, Doležal.

Havířov

Stezka – Mrowiec, Kachyňa, Nepokoj, Černý, Ševěček, Chroboček, Zdeněk – Procházka, Seman, Kotala – Toman, Werbik, Bednář – Doktor, Němec, Dvořák – Pawliczek, Cihlář, Fridrich.

V Edenu byl k vidění gólově bohatý zápas, který ale nedopadl pro sešívané úplně nejlépe. Proti Havířovu prakticky po celou dobu dotahovali, na vyrovnání už ale nedosáhli. Přes porážku je výrazným pozitivem výkon, který předvedl Tomáš Šmerha. Nejproduktivnější slávista nasázel hattrick a k tomu přidal i asistenci, a tak byl u všech branek červenobílých.

Nejvýraznější příležitost měli slávisté v první části až v 15. minutě. V přesilovce nejdříve pálil Vrdlovec, následně se ještě snažili dorážet Hotěk a Ryzák, ani jeden ale z blízka neuspěli. Slávisty to mrzelo o to víc, že si Havířov v předešlých minutách nechali odskočit do dvoubrankového vedení.

Už po necelých čtyřech odehraných minutách se totiž z rohu vymotal David Chroboček, s pukem se dostal až mezi kruhy, odkud vyslal ne příliš povedenou střelu. Kotouč ovšem i přesto propadl Michajlovovi až do sítě. Už na prahu šesté minuty se hosté radovali podruhé, Jan Dvořák nebyl důsledně bráněný na hranici brankoviště, a tak mohl udělat rychlou otočku, ze které prostřelil slávistického gólmana mezi betony.

Zlepšený výkon přinesl snížení

Výrazněji se sešívaní ukázali až ve druhém dějství. Nejdříve ovšem museli skousnout třetí inkasovanou branku. V levém kruhu zůstal osamocený Filip Seman, který po přihrávce od Kotaly ihned vypálil a povedenou střelou překonal Michajlova. Havířov získal další porci sebevědomí na své hole, což potvrdily i dvě následné akce. Seman ani Kotala ale tváří v tvář sešívanému gólmanovi se svými kličkami neuspěli.

A tak v polovině duelu se o slovo přihlásila Slavia. Nahození Hořavy si po odrazu vzal pro sebe Tomáš Šmerha a po rychlém manévru poprvé prostřelil Stezku. Rázem byl domácích hokejistů plný led. Po dalším odrazu pálil z dobré pozice Novák, tentokrát už si maskovaný muž Havířova poradil.

Na druhé straně se pak připomněli i hosté, nabídnuté trestné střílení ovšem Doktor proměnit nedokázal. V závěru dvacetiminutovky si červenobílí vybojovali dvojnásobnou přesilovku, při které se trochu nečekaně nejdříve museli bránit. V přečíslení totiž dostal puk Kotala, o kousek ale minul branku.

Sešívaní se poté usadili v útočném pásmu a dlouho kombinovali. Nakonec ani početní výhodu pěti proti třem nevyužili, snížit na rozdíl jediné trefy se jim povedlo až v klasické přesilovce. Šmerha křižným pasem našel Daniela Vrdlovce, jehož pokus propadl Stezkovi mezi ramenem a levou tyčkou.

Špatný vstup do třetí třetiny a marné dotahování

Snaha slávistů o rychlé vyrovnání vzala po dvou minutách za své. Kotala totiž v rychlé akci přenechal kotouč Davidu Chrobočkovi, jehož povedený pokus zapadl přesně ke vzdálenější tyči. O další tři minuty bylo pro sešívané ještě hůře.

Při hře ve čtyřech se Michajlov vydal pro volný puk a bekhendem ho chtěl přistrčit spoluhráči. Jenže se mu to příliš nepovedlo, puk totiž nechtěně poslal odrazem o dolní oblouk vlastní klece na hůl Nicolase Werbika, který neměl žádný problém posunout Havířov do tříbrankového vedení.

V 52. minutě ještě trochu zdramatizoval utkání Tomáš Šmerha. Ten zůstal mezi kruhy, kde ho také přesným pasem našel Kuťák. Nejlepší střelec sešívaných si se situací poradil skvěle, když o levou tyčku poslal kotouč do sítě.

Tomáši Šmerhovi se o několik minut povedlo skórovat znovu. Od spoluhráče dostal žabičku přesně na hůl, a přestože ztratil stabilitu, dokázal ještě v nekomfortní situaci poslat kotouč na branku. A vyplatilo se. Puk totiž podjel pod Stezkovým betonem až do sítě.

Ze strany Pražanů šlo ovšem o poslední úspěšný střelecký zásah, při hře bez brankáře totiž Havířovští vystihli rozehrávku soupeře a Ondřej Procházka pojistil hostující výhru ranou do opuštěné klece.

Ohlasy trenérů

Jan Srdínko (HC Slavia Praha): Celé utkání rozhodli chybičky, kterých udělal soupeř udělal méně než my. Kluci byli nabuzení, hráli aktivně. V tom se jim nedá nic vytknout. Na začátku jsme udělali dvě chybičky, a po zbytek utkání jsme tahali za kratší konec. Hráči chtěli, ale chyb tam bylo bohužel hodně. Ve druhé třetině, kdy jsme hru museli otevřít, tak nás Michajlov podržel. Bohužel jsme měli trochu více smůly, od teď už se ale musíme chystat na další zápas.

Jiří Režnar (AZ RESIDOMO Havířov): My jsme vstoupili dobře do zápasu a rychle jsme vedli. Nabádali jsme hráče, že Slavia hraje rychle dopředu, aby ji nenechali rozjíždět se. V první třetině se nám to dařilo, pak jsme ale už tolik nedrželi nastavený plán. Hrálo se hodně otevřeně a padlo poměrně hodně gólů, což by se úplně stávat nemělo. My jsme to nakonec v závěru zvládli, za tři body jsme rádi.

Autor David Mencl
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 26.4.2024

ZA POSTUPEM: Z karavanu do extraligy

Lepší sezonu si vysnít nemohl. Po letech se napevno vrátil do Slavie a juniorům vychytal postup do extraligy. Gólman Jiří Tesař odchytal většinu zápasů a jednoznačně ovládl brankářské statistiky. ...

Číst více
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více