Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
9.8.2022

Vyrovnané derby rozhodla Sparta v závěrečné pětiminutovce

přípravné utkání, úterý 9.8.2022, Sparta - Slavia
Sparta
3:2
1:0, 1:1, 1:1
Slavia

Branky

Sparta

5. Horák (Polášek, Sobotka), 25. Sobotka (Přibyl, Řepík), 56. Přibyl (Mikliš)

Slavia

33. Houška (Klikorka), 42. Knotek (Mrňa)

Statistiky

Rozhodčí: Jaroš, Květoň – Hnát, Štěpánek
Vyloučení: 2:1
Využití: 0:0

V oslabení: 0:0
Diváci: 6835

Sestavy

Sparta

Kořenář – Moravčík, Mikliš, M. Jandus, Da. Němeček, Krutil, Polášek, Kulhánek – Řepík, Horák, Sobotka – Forman, Přibyl, Buchtele – E. Thorell, G. Thorell, Konečný – Dvořáček, D. Vitouch, Safin

Slavia

Málek (41. Pittr) – Szathmáry, Hejda, Matyáš, Žovinec, Barák, Klikorka, Do. Němeček – Růžička, Žejdl, Poletín – Mrňa, Knotek, Všetečka – Brož, Pšenička, Kern – Houška, Havrda, Strnad

Sešívaní hokejisté mají za sebou první letošní přípravný zápas, a byť pražské derby se Spartou těsně prohráli, za svůj výkon se stydět rozhodně nemusí – před zaplněnými holešovickými tribunami odehráli vyrovnanou bitvu a dlouho drželi remízový stav, pět minut před koncem nicméně neuhlídali důrazného Přibyla a padli tak 2:3.

Holešovická Fortuna aréna se v úterní podvečer stala hostitelem prvního přípravného zápasu obou pražských S a hladu po hokeji odpovídal i fanouškovský zájem – diváci vzali svá místa doslova útokem a jediné pražské derby tak mělo i přes srpnový termín parádní kulisu. A té navíc odpovídalo i dění na ledě – oba celky vlétly do první třetiny jako velká voda, a byť byla na hráčích ještě vidět určitá nerozehranost, šancí svým příznivcům nabídli požehnaně.

Více tvořit hru se logicky snažili zkušenější domácí, za které nastoupila i řada současných reprezentantů, sešívaná družina nicméně zdařila kontrovala aktivním napadáním a houževnatostí, díky které nepouštěla své soupeře do tolika šancí, kolik by si představoval. Hra nahoru-dolů pak přinesla i brzký první zásah, o nějž se postaral z dorážky Poláškovy střely Roman Horák, další branku ale sparťané dlouho přidat nedokázali a naopak se museli potýkat s častými výpady hokejistů z Vršovic.

Ti nejvíce zahrozili ve čtyřminutové přesilovce po vyloučení Krutila, v níž z bezprostřední blízkosti zamířil pouze do Kořenáře Poletín, na druhé straně pak zvonila tyč po bombě Poláška. Za Málkem to cinkalo i po pokusu Buchteleho, zvonkohru pak podpořil svým zakončením na přední tyč i právě Poletín. Atraktivní hokej nicméně další branku v první periodě nepřinesl, zejména tedy díky dobrým reflexům Málka s Kořenářem.

Rozvlnění sítě se dočkali fanoušci až ve druhé části a znovu to byl Málek, kdo po čtyřech minutách hry lovil puk ze své klece – tentokrát po zběsilé pasáži plné protiútoků na obou stranách, z nichž ten poslední po zdařilé kombinaci zakončil do poloodkryté klece Vladimír Sobotka. Sparťané měli po jeho zásahu ještě několik dalších šancí a hosty dlouho drželi v tlaku, třetí trefu ale přidat nedokázali.

Jejich nápor totiž nevydržel věčně a znovu se ke slovu přihlásili svěřenci Jiřího Vebera, kteří znepříjemňovali domácím rozehrávku až za jejich vlastní bránou. Jeden takový nouzový odpal z domácího pásma pak zachytil Klikorka, jenž posunul puk na Vladislava Houšku, jenž z mezikruží propálil Kořenáře a snížil na 1:2. Další akce sešívaných hokejistů pak přišly zejména z dobré rotace v útočném pásmu, všechna nahození si ale Kořenář pohlídal, stejně tak se na druhé straně několikrát zaskvěl Málek při domácích protiútocích.

Srovnání Knotka nestačilo, v závěru rozhodl Přibyl

Zatímco Spartě se vydařil nástup do prvních dvou period, úvod té třetí vyzněl jednoznačně lépe pro Slavii – ta už po necelých osmdesáti sekundách zvládla poněkud krkolomnou rozehrávku a ujela do přečíslení dvou na jednoho, v němž Mrňa našel volného Tomáše Konotka a ten z úhlu propálil bezmocného Kořenáře. Zasloužené srovnání na 2:2 navíc hostům vydrželo i v následujících těžkých chvílích, kdy se prakticky čtyři minuty nedostali z vlastního pásma a zvládli i vyloučení Němečka. V něm je podržel i Michal Pittr, který na třetí dvacetiminutovku vystřídal Romana Málka.

Velké šance byly nicméně k vidění i za vyrovnaného stavu, zkraje závěrečné desetiminutovky mohl otočit vývoj skóre Knotek, jehož zakončení vytáhl na poslední chvíli z brankové čáry Kořenář, Pittr pak musel předvést parádní zákrok vyrážečkou proti bombě Řepíka. Necelých pět minut před koncem ale bohužel kapituloval i on. Stalo se tak poté, co si mezi obránce vybruslil Daniel Přibyl a samostatný únik zakončil povedeným backhandem přesně do horního růžku.

Závěrečné snahy o srovnání navíc slávistům ztížilo i vyloučení Baráka, po kterém už zbývalo jen pár desítek vteřin. V nich to ještě hosté zkusili v šesti, domácí obrana ale všem nájezdům odolala a jediné letošní derby tak Slavia prohrála těsně 2:3.

Ohlasy trenérů

Jiří Veber (HC Slavia Praha): „Na první zápas to byl velmi kvalitní soupeř, který nastoupil ve velmi silné sestavě. Byla to pro nás velká prověrka a ukázalo nám to, na čem musíme pracovat. Hráli jsme proti top hráčům s reprezentačními zkušenostmi a hlavně pro naše mladé hráče to bylo něco nového. Měli jsme strach, aby nás ve druhé třetině, kdy to máme dál na střídačku, nezamkli v naší třetině. Naštěstí jsme chodili včas střídat a zvládli jsme to. Škoda třetího gólu čtyři minuty do konce, protože to byl jeden hráč do dvou. Ale takový je hokej. Oba brankáři chytali dobře, v defenzivě je podpořili i ostatní hráči. Samozřejmě góly padají po chybách, které jsme udělali. Měli jsme samozřejmě ještě nedostatky, ať už u zkušených hráčů nebo hráčů, kteří tu hrají na zkoušku. Byly tam dobré i horší momenty.“

Autor Tomáš Pauček
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více