Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
13.1.2024

Slavia ubránila náskok a veze z Třebíče cenný skalp

38. kolo, sobota 13.1.2024, Třebíč - Slavia
Třebíč
2:4
0:1, 0:2, 2:1
Slavia

Branky

Třebíč

42. Bořuta (Dočekal, Bittner), 59. Psota (Vodný, Dočekal)

Slavia

20. Beran (Knotek, Guman), 26. Beran (Klikorka, Kucharčík), 31. Průžek (Žovinec, Knotek), 57. Brož (Průžek, Hrdinka)

Statistiky

Rozhodčí: Wagner, Petružálek – Polák, Sýkora
Vyloučení: 4:3
Využití: 2:1

V oslabení: 0:0
Střely na branku: 41:28
Diváci: 951

Sestavy

Třebíč

Jekel (31. Mičán) – Bořuta, Baláž, Štebih, Vodička, Poizl, Furch – Dočekal, Bittner, Psota – Vodný, Michálek, Ferda – M. Svoboda, Malý, Ondráček – M. Svoboda, Kučera, Frömel.

Slavia

Volevecký – Žovinec, Klikorka, Hrdinka, Holý, Kajínek, Křepelka – Beran, Polák, Guman – Průžek, Knotek, Brož – Havrda, Kucharčík, Strnad – Všetečka, Půček, Slavíček.

Slavia v sobotním utkání překvapila na jejím ledě Třebíč, když si během dvou třetin vybudovala třígólový náskok. Domácí se sice snažili výsledek zvrátit a dvakrát snížili, tři body ale putují do hlavního města. Sešívaní tak poprvé v novém roce vyhráli.

Slavia potřebuje nutně sbírat body, což se odrazilo v aktivitě na začátku utkání. Ačkoliv je tým z Vysočiny čtvrtým celkem tabulky, tak ho sešívaní přehrávali. První velkou šanci si vytvořili už ve třetí minutě, kdy Guman sice brankáře Jekela propálil, Psota ale zvládl puku v cestě za brankovou čáru na poslední chvíli zabránit.

Dobrý výkon pokračoval, šance na hostující straně přibývaly. Jiří Průžek poslal kotouč před bránu na najíždějícího Jaroslava Brože, který Jekela nezvládl ani jednou ze svých střel překonat.

První přesilovku slavisté sice nevyužili, druhou už ale ano, a šli tak nakonec jen do vedení. V poslední minutě první třetiny rozhodčí poslali Třebíč do čtyř a početní převahu hosté zužitkovali. Tomáš Knotek našel stříleným pasem čepel Matěje Berana, který přesným nasměrováním rozvlnil síť dvanáct sekund před první sirénou.

Slavia zvýšila na tříbrankový rozdíl

Krátce po zahájení druhé periody domácí zahrozili v útočném pásmu a nebyli daleko od srovnání. Kučera se protáhl před Voleveckého, který zastavil betonem jeho střelu po ledě a následně zneškodnil i jeho dorážku.

Za zákrok na útočníka Třebíče ale dostal dvouminutový trest sešívaný obránce Kajínek. Pražané ale početní nevýhodu ubránili a posléze přidali druhou trefu do třebičské brány. Matěj Beran využil zmatku před bránou a poslal podruhé v utkání kotouč za Jeklova záda. Asistenci u tohoto gólu si připsal i Matouš Jan Kucharčík, teprve šestnáctiletý dorostenec, který odehrál své první utkání v seniorském hokeji.

Chvíli po druhé trefě slavili hráči Slavie další zásah. Dušan Žovinec napřáhl na modré ke střele, jejíž trajektorii na brankovišti narušil tečí Jiří Průžek a gólman Třebíče nestihl na změnu zareagovat. Třetí gól vyhnal Jekela z brankoviště, nahradil ho Jan Mičán. Ten pak musel čelit sólu Tomáše Gumana, který přelstil obránce, z prostoru před bránou ale na novou tvář třebíčské svatyně nevyzrál.

Třebíč dvakrát snížila, Slavia ale zvrat nepřipustila

Pohodlný náskok ale neznamenal tříbodový zisk, Třebíč rozhodně nechtěla doma prohrát bez boje. Šanci vykřesal už minutu po prvním buly třetí periody Antonín Bořuta, jehož dělovka z pravé strany znamenala snížení na rozdíl dvou gólů. Snížení domácí celek nakoplo. Velkou šanci měl Dočekal, jenže jeho nepřipravený pokus z levého kruhu vytáhl se štěstím Volevecký.

Před jeho bránou později vznikla šarvátka, kterou sudí potrestali dvěmi trestnými minutami na každé straně. Více prostoru na ledě využil Průžek, který ale v brejku svému týmu třígólový náskok nevrátil. Tlak domácích sílil, slavistický brankář musel hasit požár při palbě Ondráčka z mezikruží.

Hostující obrana ale všechny potíže přečkala a Jaroslav Brož v útočném výpadu zamířil mimo Mičánův dosah. Třebíč odvolala brankáře a chtěl výsledek utkání zvrátit. Na dvougólový rozdíl snížil při hře v šesti Tomáš Psota. Ve zbývajícím čase už ale další trefa nepřibyla, a Slavie si tak ze Třebíče odvezla tři cenné body.

Ohlasy trenérů

Aleš Totter (HC Slavia Praha): Dnes jsem na náš tým pyšný, odehráli jsem to takticky. Klíčový byl pro nás první gól a následné odskočení, to nám pomohlo a mohli jsme se trošku zklidnit. Hráli jsem zodpovědně, nebyli jsme tolik aktivní, hlídali jsme si kotouč a tím si myslím, že jsme domácí trošku zaskočili. První třetinu jsme domácí prakticky nepustili ke hře a v druhé přesilovce jsme dokázali skórovat. Řekl bych, že právě tato první třetina byla vůbec ta nejlepší, kterou jsme zatím odehráli. Dlouho jsme se drželi v útočném pásmu a díky tomu jsme měli několik šancí na gól. Ponaučili jsme se z předchozích zápasů, které jsme prohráli, a zaměřili jsme se na maličkosti v obranném pásmu. Hráli jsme jednoduše a díky tomu jsme také vyhráli. Získali jsme cenné body, které jsou v naší pozici o to důležitější. Dnes náš kapitán slaví narozeniny, o to lepší je to výhra. Dali jsme tak i ostatním najevo, že nic nevzdáváme.

Jaroslav Barvíř (SK Horácká Slavia Třebíč): Samozřejmě jsme zklamaní, protože jsme byli potrestáni za náš přístup. Hned po utkání s Prostějovem, které jsme odehráli perfektně, jsme na hráče apelovali, že nás nebude čekat nic jednoduchého. Tyto týmy hrají na krev a to se dnes potvrdilo. Řekl bych, že až po třetím inkasovaném gólu jsme se trošku probudili a chtěli jsme tím výsledkem ještě něco udělat. Před závěrečnou periodou nám nezbývalo nic jiného než začít trošku riskovat. Chtěli jsme hru otevřít a být aktivnější, to se nám povedlo. Dostali jsme puk na bránu, gólman to vyrazil a poté jsme měli problém s hledáním kotouče, neodráželo se nám to na hokejku. Za ten náš přístup se nám to stejně odrazit na hokejku ani nemohlo, nezasloužili jsme si to. Třetí třetina snad dneska ještě snese měřítko, využili jsme dvě přesilovky, ale jinak jsou v dnešním zápase jen negativní věci. Tahali jsme za slabší konec, soupeř hrál aktivně a jednoduše. Dnes jsme zaslouženě prohráli.

Autor Martin Rambousek
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 8.5.2024

Asi se mi nejlíp chytá pod tlakem, nebo když jde o hodně, říká Oldřich Cichoň

Odchytal skvělou vyřazovací část. Oldřich Cichoň za sebou ve statistikách nechal i gólmany finálových týmů a dovedl Litoměřice ke třetímu místu. „Chytal jsem play-off už před dvěma lety v Sokolově a ...

Číst více
ZPRÁVY Z KLUBU 7.5.2024

Do extraligového Klubu legend byli uvedeni i dva slávisté

Do nově vzniklého Klubu legend ELH bylo dnes uvedeno prvních 12 osobností, mezi nimiž nechyběly ani dvě spojené s naším klubem - obránce Petr Kadlec a útočník a trenér Vladimír Růžička

Číst více
A-TÝM 7.5.2024

V Edenu po třinácti letech. Slavii posílí útočník Martin Šťovíček

Produktivní osmadvacetiletý útočník Martin Šťovíček prošel slávistickou mládeží, teď se po třinácti letech vrací do klubu, kde vyrůstal, a poprvé nastoupí také za áčko. Do Edenu přichází ze Znojma, ...

Číst více
ROZHOVORY 5.5.2024

Přikryl se schází ve Slavii s kamarádem. Doufám, že Berymu připravím nějaké góly, usmívá se

Jako mladí spolu začínali v Plzni, teď se po dlouhé době scházejí v jednom týmu. Devětadvacetiletý útočník Roman Přikryl přichází do Slavie jako tvůrce hry a nahravač, Matěj Beran byl v uplynulém ...

Číst více