Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
15. června 2009

Růžička: Konec Ligy mistrů se nás finančně nedotkne, po sportovní stránce to je škoda

Liga mistrů se minimálně na rok odkládá. Slavia tak přijde o šanci po roce opět změřit síly s evropskými soupeři velkých jmen. Vladimír Růžička však situaci nedramatizuje a zůstává v klidu. „S touto variantou jsem již delší dobu počítal. Tento průběh se dal v souvislosti s ekonomickou krizí bohužel očekávat,“ řekl slávistický lodivod.

Mezinárodní hokejová federace se v pondělí rozhodla zastavit hokejovou Ligu mistrů. „Po měsících vyjednávání jsme dospěli k závěru, že bude lepší posunout opětovný start Ligy mistrů až k sezoně 2010 – 2011,“ uvedl na oficiálním webu IIHF president federace René Fasel.

IIHF však jasně deklaruje, že má zájem projekt LM opět rozjet. A to i za pomoci severoamerické NHL. „Formát a struktura hokejové Ligy mistrů je dobrým základem pro rozvoj mezinárodního hokeje,“ řekl komisař NHL Gary Bettman s tím, že hodlá IIHF podpořit v opětovném startu této soutěže.

Podpora NHL a evropských klubů je jedna věc, druhou věcí jsou však finance. Ačkoliv první ročník měl dostatečnou marketingovou podporu a byl kladně přijat fanoušky, hokejovými odborníky i samotnými týmy, musí si LM dát minimálně na rok pauzu. V době ekonomické krize vycouvaly hlavní sponzoři a druhý ročník by ztrácel na lukrativnosti. Nejvíce by to samozřejmě odnesly hokejové kluby, které by musely výjezdy na zápasy dotovat ze svých rozpočtů. Kluby v době krize rovněž šetří a začarovaní finanční kruh se nám tím pádem uzavírá. Z tohoto hlediska se zdá přerušení soutěže nejlepším možným řešením. IIHF uvedla, že již navázala kontakt s potencionálními investory pro další ročník a udělá maximum pro úspěch této soutěže.

„Nemá cenu si něco nalhávat, Liga mistrů je o penězích,“ řekl jasně Vladimír Růžička. „My jsme počítali s předkolem, takže jsme do rozpočtu na další sezónu neměli zahrnuty případné příjmy z této soutěže. Navíc jsme mohli v předkole dostat nepříjemného soupeře. Prostě jsme nic neměli jisté a podle toho i jednali. Na druhou stranu v základní skupině se hrálo o zajímavé peníze,“ dodal slávistický trenér.

Přerušení mezinárodní hokejové soutěže může mrzet hlavně fanoušky a hráče. „Hrálo se atraktivním systémem, všechna mužstva měla stejné podmínky a hrála naplno, prostě to byla nejlepší mezinárodní konfrontace na klubové úrovni. Nedá se to srovnávat třeba s přípravou na turnajích v zahraničí, pro hokej je to určitě škoda“ upozornil Růžička. I on ale našel na přerušení soutěže malé pozitivum. „Můžeme se soustředit jen na extraligu. V sezóně bylo těžké hrát vlastně něco jako play-off a do toho zápasy extraligy během několika dní,“ uvedl Růžička.

Otázkou zůstává, zdali si LM dokáže získat zpět svůj kredit, jenž si stihla vybudovat během prvního ročníku. Díky roční pauze může poklesnout důvěra fanoušků, týmů i sponzorů, což by nakonec mohlo vést ke scénáři, který potkal Evropskou hokejovou ligu. Ta v letech 1996-2000 každým rokem upadala po sportovní i finanční stránce, což také zavinilo její definitivní konec.

Vadí vám konec Ligy mistrů? Vyjádřete svůj názor v anketě v levé části hlavní stránky.

Autor Tomáš Houska
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 8.5.2024

Asi se mi nejlíp chytá pod tlakem, nebo když jde o hodně, říká Oldřich Cichoň

Odchytal skvělou vyřazovací část. Oldřich Cichoň za sebou ve statistikách nechal i gólmany finálových týmů a dovedl Litoměřice ke třetímu místu. „Chytal jsem play-off už před dvěma lety v Sokolově a ...

Číst více
ZPRÁVY Z KLUBU 7.5.2024

Do extraligového Klubu legend byli uvedeni i dva slávisté

Do nově vzniklého Klubu legend ELH bylo dnes uvedeno prvních 12 osobností, mezi nimiž nechyběly ani dvě spojené s naším klubem - obránce Petr Kadlec a útočník a trenér Vladimír Růžička

Číst více
A-TÝM 7.5.2024

V Edenu po třinácti letech. Slavii posílí útočník Martin Šťovíček

Produktivní osmadvacetiletý útočník Martin Šťovíček prošel slávistickou mládeží, teď se po třinácti letech vrací do klubu, kde vyrůstal, a poprvé nastoupí také za áčko. Do Edenu přichází ze Znojma, ...

Číst více
ROZHOVORY 5.5.2024

Přikryl se schází ve Slavii s kamarádem. Doufám, že Berymu připravím nějaké góly, usmívá se

Jako mladí spolu začínali v Plzni, teď se po dlouhé době scházejí v jednom týmu. Devětadvacetiletý útočník Roman Přikryl přichází do Slavie jako tvůrce hry a nahravač, Matěj Beran byl v uplynulém ...

Číst více