Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
16. března 2023

Chceme posily do obrany i útoku, říká Tvrzník. V play-off trénuje juniory

Do Slavie přišel v říjnu, v době, kdy byla na posledním místě. Tým dovedl ze dna na desáté místo a do play-off. „Všichni jsme chtěli přelézt předkolo, ale na druhou stranu jsem spokojen s tím, jaký jsme předváděli hokej od půlky prosince až do konce základní části,“ říká hlavní trenér Daniel Tvrzník. V posezónním rozhovoru nastiňuje přípravu i chystané posily.

Před necelými dvěma týdny vám skončila sezóna, ve které jste po 16 letech odešel z Litoměřic. Do Slavie jste přišel v době, kdy byla na posledním místě, a dovedl jste ji do předkola play-off. Navzdory vyřazení, vnímáte to jako signál, že se podařilo tým posunout?
Myslím si, že se nám s kolegy podařilo vymačkat z týmu co nejvíce to šlo. Když se podíváme na kvalitu soupeřů, tak se vším respektem ke klukům si myslím, že jsme dosáhli maxima možného, co se týká postavení v tabulce. Můžeme se bavit o tom, že jsme pár kol před koncem byli osmí a mohli jsme jít do předkola z jiné pozice. S tím souhlasím, prohrát poslední čtyři zápasy základní části asi není úplně optimální, ale na druhou stranu jsem spokojen s tím, jak tým pracoval a jaký jsme předváděli hokej a výsledky zhruba od půlky prosince až do konce základní části.

Závěr základní části vám nicméně výsledkově nevyšel a spadli jste na desáté místo. Proč?
Ano, prohráli jsem poslední čtyři zápasy, na druhou stranu je potřeba říct, že jsme měli strašně těžké soupeře a do žádného zápasu jsme nešli jako favorit. Měli jsme Zlín, Prostějov, Vsetín a pak Jihlavu. Tito soupeři mají kvalitu. Z toho pohledu to možná může znít, že jsme ze závěru zklamaní, ale když se na to podívám z pohledu celé sezóny – nechci hodnotit přípravu a první čtvrtinu soutěže, kdy jsem tady nebyl –, tak jsem při příchodu věřil, že mužstvo má potenciál. Věřil jsem tomu, že když hráči spolu se mnou nastoupí na tu cestu, tak budeme úspěšní, což se doufám potvrdilo. Trvalo to trošku déle, než jsem čekal, přece jen na začátku to byla taková sinusoida.

Řekl jsem to klukům po posledním zápase sezóny: strašně moc jim děkuju za práci, kterou odvedli, odehráli spoustu skvělých zápasů. Stejně děkuju za podporu celému realizačnímu týmu: Jardovi Bednářovi, Pavlu Kolaříkovi, Marku Tomicovi, Romanu Málkovi, Josefu Jančovi a Aleši Drnkovi. Všichni jsme samozřejmě chtěli přelézt předkolo a myslím si, že klíčový první zápas jsme doma odehráli velice dobře. Nepovedlo se. Mužstvo bylo hodně mladé a věřím, že zkušenosti, které získalo, přeneseme do další sezóny.

„Mužstvo bylo hodně mladé a věřím, že zkušenosti, které získalo, přeneseme do další sezóny.“
Daniel Tvrzník o uplynulém ročníku

Jihlava byla shodou okolností vaším prvním soupeřem na lavičce Slavie, a nakonec v uplynulé sezóně i tím posledním. Dá se říct, že v předkole převážily její zkušenosti a forma?
Myslím si, že rozhodly především zkušenosti, ale bylo také vidět, že šla do předkola s lepší aktuální formou ze základní části než my. V prvním zápase jsme ale chytli play-off mód a nebyl vidět žádný herní rozdíl.

Druhý zápas se už Slavii tolik nepovedl, i když to bylo opět vyrovnané až do konce.
V prvních dvou třetinách jsme do něj vstoupili hrozně špatně, nebyl to play-off hokej. Nemyslím si, že by kluci nemohli fyzicky nebo byli špatně připravení, prostě jsme to nezvládli hlavami. I když jsme se pak do zápasu ve třetí třetině vrátili, tak přišla chyba a Jihlava ji využila. My jsme se do podobných gólových pozic v závěru taky dostali, ale bohužel jsme je neproměnili. Tam to bylo o zkušenostech a mužstvo bylo v závěru sezóny hodně mladé. Chyběl nám Tomáš Knotek, velice produktivní a důležitý hráč, a i když Pavel Mrňa, Lukáš Žejdl nebo Edgars Kulda jsou zkušení hráči a odehráli dobré předkolo, tak to nestačilo.

Kromě brankářů budeme doplňovat ve všech řadách

V rozhovoru po vašem příchodu jste zmiňoval, že chcete hrát ofenzivně, a pohled do statistik to potvrzuje. Pátý nejvyšší počet gólů a čtvrtá nejlepší úspěšnost v přesilovkách. Nabízí se tak ale otázka, jestli nebyla naopak slabinou obrana. Jak to vidíte?
Vůbec si nemyslím, že obrana byla slabina. I s ohledem na tým, který jsem měl k dispozici, jsem preferoval ofenzivnější hokej s kotoučem, ale nemyslím si, že bychom měli slabší defenzivu. Měli jsme kvalitně složenou obranu, i když nám uškodilo dlouhodobé zranění Kuby Matyáše a krátkodobé výpadky dalších kluků. Ale i to, že jsme postupně zvyšovali úspěšnost v oslabení (po mém příchodu jsme se zlepšili asi o osm procent), značí, že jsme na defenzivě pracovali. Odehráli jsme zápasy, které jsme dokázali uhrát na jeden dva góly. A to, že mužstvo mělo charakter, ukázala pro mě strašně důležitá statistika zblokovaných střel. Když jsem přicházel, tak jsme v ní byli v půlce tabulky, s průměrem asi sedmi zblokovaných střel. Sezónu jsme zakončili druzí těsně za mými bývalými Litoměřicemi, s průměrem asi 11 zblokovaných střel na zápas. To ukazuje, že kluci chtěli v obraně pracovat.

Vy budete na Slavii pokračovat i v příští sezóně. Jak máte naplánovanou přípravu?
Máme o ní nějakou představu – víme, kdy bychom chtěli začít, a víme styl, kterým bychom se chtěli ubírat. Rozhodně chceme mít tým pohromadě, nechceme individuální letní přípravy, se kterými tu ani není z loňské sezóny dobrá zkušenost. Chci, aby tým byl pohromadě a pracoval společně. Máme v plánu zhruba devítitýdenní suchou přípravu v květnu a červnu.

Máte už vyhlédnuté hráče, které byste chtěli přivést?
Jména vám neřeknu, ale už od půlky ledna řešíme doplnění kádru na příští sezónu. Máme vytipovaná jména a pozice. Jsme rádi, že jsme se na dalším působení dohodli s Tomášem Knotkem a doufám, že jsme blízko dohodě s Lukášem Žejdlem, který měl skvělou druhou půlku sezóny. O klucích, kteří měli prodlouženou opci, se už psalo. To by měla být kostra týmu. Potřebujeme doplnit na všech pozicích kromě brankářské, protože Roman Málek měl skvělou sezónu a jsme rádi, že pokračuje. Jinak budeme doplňovat ve všech řadách.

„Chci, aby tým byl pohromadě a pracoval společně.“
Daniel Tvrzník o letní přípravě

Zmínil jste, že tým byl v uplynulém ročníku hodně mladý, šanci dostala řada hráčů, kteří věkem spadají ještě do juniorů. Jak jste byl spokojen s jejich výkony?
Určitě zmíním Lukáše Strnada, který mě do Vánoc nepřesvědčoval o tom, že by měl být pro tuto sezónu platný. Potenciál evidentně měl, ale když tým hrál o život a záchranu, tak jsme sázeli na jiné typy hráčů. Musím říct, že jsme o tom s Lukášem hodně mluvili. Jeho předností byl vždycky pohyb a hra s kotoučem, nebál se v mladém věku hrát ofenzivně. Lukáš zareagoval na naše připomínky směrem k defenzivě, čehož si hrozně cením, a jeho progres od ledna, především ke konci sezóny, byl značný. Ukázal, že je chytrý hráč, a v závěru byl velice platný, hrál v první lajně, v přesilovkách. Nedostal to, protože je mladý, ale protože si to zasloužil svojí prací.

U mladých hráčů samozřejmě není výkonnost stálá, to je normální. Ostatní kluci to ode mě slyšeli, ať už se jednalo o odchovance jako Tomáše Labuzíka nebo Dominika Němečka, tak o kluky, kteří nejsou původem slávisté, jako jsou Michal Simon a Lukáš Stehlík. Slyšeli od nás pozitivní i negativní věci a doufám, že si z toho vezmou to správné.

Když mluvíme o mladých hráčích, tak junioři i dorostenci se právě připravují na čtvrtfinále. Budete je sledovat?
K juniorce jsem se připojil na závěr sezóny na stálo a mám ji na starost. Budu mít kluky pod každodenní kontrolou. Už dříve jsem s nimi pár tréninků a zápasů absolvoval, takže mám přehled a vím, do čeho jdu a jaký v nich je potenciál. Na dorost tolik prostoru bohužel nebude.

Jak vidíte šance juniorů na postup?
Cíl je v letošní sezóně dlouhodobý a Slavia se tím netajila. Výsledky v sezóně nebyly úplně přesvědčivé, i když tým skončil druhý. Kluci se potýkali s velkými výkyvy výkonnosti, jak výsledkově, tak herně. Teď už není moc prostor na to něco měnit, ale myslím si, že většina kluků má chuť pracovat a po většinu sezóny to prokazovali. U všech hráčů to říct nemůžu a určitě to ode mě uslyší. Pozitivní jsou kvalitní gólmani, věřím, že v play-off to bude naše velká síla. U některých hráčů v útoku vidím velký potenciál, bohužel se tým dlouhodobě potýkal s nedostatkem obránců, ať už vinou zranění nebo nemocí. V obraně naskakovali kluci předělávaní z útočníků, což samozřejmě ovlivnilo výkonnost týmu.

Chystáte se po juniorském play-off někam na dovolenou?
Doufám, že ten čas na to nebude, protože poslední zápas juniorského play-off je v půlce dubna a začátkem května chci začít s přípravou s áčkem. Myslím si, že budu rád, když přijedu domů, vyperu, pobydu chvíli s rodinou a odpočinu si. Na velké cestování prostor nebude.

„Pozitivní jsou kvalitní gólmani, věřím, že v play-off to bude naše velká síla.“
Daniel Tvrzník o slávistické juniorce

Na rozlučce se sezónou jste říkal, že na sociální sítě příliš nechodíte. Někteří lidé na nich nicméně během sezóny i po vyřazení psali kritické komentáře. Co byste jim vzkázal?
Jako hráč i jako mladší trenér jsem na začátku kariéry sociální sítě hltal, ale člověk časem zjistí, že na nich každý může anonymně vyjádřit svůj názor, který je často odtržený od reality. Člověka to pak chtě nechtě ovlivní a má to v hlavě, ať už jsou komentáře pozitivní nebo negativní. Od určité doby jsem se tomu zaplaťpánbůh přestal věnovat. Myslím si, že je zbytečné přetěžovat hlavu věcmi, které člověk stejně neovlivní.

Chápu fanoušky Slavie, že jsou zvyklí na skvělou historii, rozumím tomu, ale dneska je doba jiná. Slavia disponuje jiným rozpočtem než v dobách extraligových titulů, taková je prostě realita. Každý z nás se snaží dělat svoji práci, jak nejlépe umí, a každý chceme být co nejúspěšnější. Každý hráč i trenér chceme co nejvíce vyhrávat, ale je to sport. Stojí proti vám soupeři, kteří mají stejný cíl. Chtěl bych fanoušky požádat o trpělivost a objektivitu a aby realisticky vnímali naši současnou situaci. Doufáme, že přijdou lepší zítřky.

Jak jste vnímal podporu fanoušků na tribunách?
Musím říct, že mě fanoušci hodně překvapili. Samozřejmě si můžeme myslet, že návštěvy na domácí zápasy nejsou v číslech, ze kterých by si člověk sednul na zadek, ale na druhou stranu jsem v průběhu sezóny cítil postupný přírůstek. Na první zápasy, kdy jsem tu byl, chodilo 500 až 700 diváků a končili jsme s 1000. Musím říct, že na každém výjezdu, ať už do Šumperka nebo Poruby, jsme viděli slávistické vlajky. Lidé jezdí a je to skvělé. Nikdy nikde jsem pak nezažil takovou děkovačku po vyhraných a prohraných zápasech, je to skvělá tradice. Nikdy jsem si taky nemyslel, že na akcích pro fanoušky, ať už je to rozlučka nebo na Vánoce, se sejde tolik lidí, co mají o Slavii zájem. Je to úžasné.

Autor Šimon Rogner
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více