Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
28. května 2023

Poprvé mimo Moravu? Změna, ale moc se těším, říká Jenáček. Cílem je postup

Nový trenér slávistických juniorů Luboš Jenáček se po více než patnácti letech trénování na Valašsku přesouvá do Prahy, angažmá ve Slavii dokonce upřednostnil před extraligou mužů na Slovensku. V Edenu ho čeká důležitý cíl - postup mezi elitu. „Nemáme před sebou jednoduchý úkol, ale upřímně se na to moc těším,“ říká v rozhovoru.

Jak vznikl váš příchod ke slávistické juniorce?
Věděl jsem, že budu ve Zlíně končit, protože tam přišlo nové vedení a měli jsme odlišné názory na mládežnický hokej, tak jsem už v průběhu sezony začal zjišťovat, kde by pro mě mohlo být místo. Už od vojny se znám s Františkem Pomahačem, a ten mi řekl, že se ve Slavii řeší pozice u juniorky. A tak slovo dalo slovo a domluvili jsme se. Slavia byla nejrychlejší.

Měl jste i jiné nabídky?
Ano, dostal jsem i dvě nabídky na trénování chlapů. Jedna z nich byla od Nových Zámků a musím říct, že když tahle nabídka do slovenské extraligy přišla, tak mě to hodně lákalo. Ale já už dal slovo na Slavii a nechtěl jsem ho porušit.

Pro vás je to první trenérská štace mimo Valašsko…
Kdo by to byl řekl, že chlap z Jižní Moravy bude trénovat juniorku v Praze (usmívá se). Ale takový je trenérský život. Pro mě osobně je to teď velká změna, manželka a dcera zůstaly doma, ale pravidelně si voláme a slíbily mi, že za mnou budou jezdit. Na druhou stranu když je člověk někde sám, tak má na hokej více času. Nemáme před sebou jednoduchý cíl - postup do extraligy. Upřímně se na to ale moc těším.

„Kdo by to byl řekl, že chlap z Jižní Moravy bude trénovat juniorku v Praze.“
Luboš Jenáček s úsměvem o svém prvním angažmá mimo Valašsko

Co pro vás znamená Slavia, která patří mezi zavedené značky, nejen co se týká hokeje?
O sport se zajímám už strašně dlouho. Dodnes mám velice dobrý přehled o většině sportů, jenom motoristické sporty mě trošku obešly, ale základní přehled se snažím mít i tady. Musím říct, že když se hraje třeba fotbalové derby Sparta - Slavia, tak vždycky fandím Slávce. Říká se, že lidi na Moravě nemají rádi Pražáky, ale podle mě to až taková pravda není. I na Moravě jsou fankluby Slavie a Sparty. I ve Vsetíně jsou fanoušci rozdělení na slávisty a sparťany.

Jak vypadá aktuální kádr juniorky?
Máme tady asi třicet hráčů, ale já kluky teprve poznávám. Některé jsem párkrát hrát viděl, některé vůbec, takže se dá říct, že je to pro mě neznámé mužstvo. Vidím, jak pracují na suché přípravě, ale na ledě to pak bude zase něco jiného, v první řadě teď musím kluky poznat lidsky a potom i hokejově. Nebude potom lehké ukázat na ty pravé hráče, nicméně věřím, že budeme mít šťastnou ruku. Pro mě je základ charakter a to, aby se kluci navzájem podporovali a chtěli se učit nové věci, podle mě je pracovitost víc než talent. A klidně se může stát, že nějací hráči přijdou a naopak někteří zase odejdou.

Jakým stylem hry se budete chtít prezentovat?
Hrát aktivní hokej a nebát se hrát s kotoučem, mám rád technické hráče, kteří umějí dát nečekanou nahrávku. Zároveň budeme chtít od kluků vidět bojovnost, nasazení, blokování střel. Je potřeba hodně bruslit, držet se v útočném pásmu s kotoučem a zapojovat všech pět hráčů na ledě. V pěti hrát do útoku a v pěti hrát dozadu.

Jak zatím probíhá příprava?
Začali jsme malinko později, protože kluci byli do 22. dubna ještě na ledě a až potom dostali volno. Trénujeme od 9. května a postupně zvyšujeme dávky, kromě odpoledních tréninků máme v týdnu i dva ranní. Musím říct, že morálka je zatím na vysoké úrovni, a pokud kluci nemají vyloženě nějaké studijní povinnosti, tak chodí všichni na tréninky. Zatím jsem spokojený.

Autor Jakub Vítek
Nepřehlédněte
A-TÝM 18.3.2024

Aleš Totter povede Slavii i v nadcházející sezoně

Hlavním trenérem slávistického A-týmu bude i v příští sezoně Aleš Totter. Dvaapadesátiletý kouč přebíral Slavii v listopadu loňského roku na 13. místě a tým nakonec dovedl do předkola Chance ligy.

Číst více
OHLASY - VIDEO 18.3.2024

Jsme v půlce, chceme do Poruby s dvěma výhrami, hlásí Jokl

Jako hotovou polovinu úkolu hodnotí Tomáš Jokl první výhru juniorů ve čtvrtfinále s Porubou. Kapitán Slavie k ní přispěl přesnou trefou v 15. minutě první třetiny, v níž sešívaní o vítězství ...

Přehrát video
ZÁPASY - MLÁDEŽ 18.3.2024

Junioři jdou v úvodu čtvrtfinále do vedení

Sešívaní junioři se v prvním zápase čtvrtfinále ujali vedení v sérii. V domácím utkání s Porubou zvítězili 5:1. Roli favorita potvrdili třemi brankami v úvodní třetině, vítězství pak potvrdili gólem ...

Číst více
ROZHOVORY 18.3.2024

Nejnáročnější sezona. Parta v kabině byla ale neuvěřitelná, říká Klikorka

Po těžkém začátku sezóny na Kladně se v říjnu vrátil na Slavii, aby pomohl trápícímu se týmu. „Záleželo nám především na záchraně a předkolo play-off už bylo jen bonus i pro fanoušky za jejich ...

Číst více