14. srpen
Jihlava Slavia
14:00
15. srpen
Slavia
 
VSTUPENKY
Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
6. června 2024

Mistrovství v Česku byla inspirace i pro nás trenéry, říká Radek Hlavatý

Nejen zlatý český úspěch, ale i spoustu hokejové inspirace přineslo nedávno skončené mistrovství světa, v rozhovoru o tom mluví asistent trenéra Radek Hlavatý. „Některé principy se dají přenést i na naší úroveň, jako například rychlé otáčení hry, přesilovky nebo různé signály po buly,” říká nová posila realizačního týmu Slavie.

Radku, co pro vás znamená angažmá v Edenu?
Je pro mě velká čest, že můžu být součástí téhle organizace a značky. Slavia má bohatou historii, skvělou mládež a věřím tomu, že je tady velký potenciál.

Jak proběhlo vaše spojení se Slavií?
Kontakt zprostředkoval Patrik Eliáš, kterému jsem posledních pět let jeho kariéry dělal v Česku osobního trenéra a spolupracovali jsme i u juniorské reprezentace. Řešíme spolu hokejové věci a po sezoně mě oslovil, že by se měl ve Slavii rozšiřovat realizační tým. Pak jsme se spojili s Alešem Totterem a Vojtou Šikem, řekli jsme si naše představy o hokeji a sedli jsme si. Jsem rád za tuhle příležitost a těším se na sezonu.

Osobní trenér Patrika Eliáše - co přesně si pod tím můžeme představit?
Když byl Patrik vždycky přes léto v Čechách, tak jsem ho dva a půl měsíce připravoval zejména po kondiční stránce, aby byl nachystaný na sezonu. Nejprve to bylo primárně na suchu, když měl pak problémy s kolenem a nemohl se věnovat tolik silové části, tak jsme chodili i na led.

Ve Slavii nově působíte společně s Vojtou Šikem jako asistent trenéra, co bude vaší náplní?
Vzhledem k tomu, že hokej se rychle vyvíjí a rozhodují maličkosti, je potřeba být na všechno připravený a věnovat se veškerým detailům – ať už se bavíme o rozborech soupeřů nebo vlastní hry. Proto je dobré mít širší tým a každý se může zaměřit na něco, můžeme si rozdělit zodpovědnost, aby byly výkony co nejlepší. Určitě budu hodně pracovat na přípravě na soupeře nebo třeba bulích v ofenzivním pásmu a s Patrikem na přesilovkách.

Bude to vlastně vaše první angažmá v profesionální soutěži. Jak se na sezonu těšíte?
Beru to jako velkou výzvu pracovat v takhle velké organizaci, těším se na spolupráci s kolegy a udělám vše, abych byl jak realizačnímu týmu, tak hráčům nápomocen a společně se nám povedlo dosáhnout úspěchu.

„Zápas pod širým nebem bude výjimečný zážitek jak pro hráče, tak nejvíc pro fanoušky. Bude to mít úplně jiný nádech a rozměr a je dobře, že toho Slavia může být součástí.“
Radek Hlavatý o Winter Hockey Games

Jak jste již zmiňoval, hokej se v dnešní době rychle vyvíjí. Musí i trenér na sobě pracovat?
Stoprocentně. Snažím se nezaostávat, navštěvovat růžné semináře a sledovat všechny trendy. Hra se neskutečně zrychluje, všechno se vyvíjí a je na to potřeba být připravený. Zároveň jako trenér nesmíte hráče zahltit a podat jim to tak, aby to bylo pro ně co nejsrozumitelnější a nejjasnější. Musí vám věřit, co jim říkáte a co chcete hrát, aby to pak dokázali přenést na led.

V Česku se letos konalo mistrovství světa, dají se třeba některé hokejové prvky aplikovat do praxe v první lize?
Určitě, spousta věcí se dá okoukat, protože některé principy jsou na všech úrovních stejné, jako například rychlé otáčení hry, přesilovky, různé signály po buly a tak dále. Reprezentační týmy si dost nových věcí zkouší třeba u mladších hráčů, takže bylo v tomhle směru zajímavé sledovat i mistrovství světa do osmnácti let. Teď navíc vrcholí i NHL a i tam jsou prvky, které se dají aplikovat. I když třeba ne na takové úrovni, ale pro inspiraci je to skvělý zdroj. A když se vrátím k mistrovství světa, tak je super takovou akci v Česku mít, protože je to výborný nástroj, jak si rozšířit obzory, ať už sledováním zápasů nebo třeba semináři pro trenéry.

Jaká by mohla být podle vás síla týmu v nadcházejícím ročníku?
V kádru došlo k určité proměně a já z něj cítím velký potenciál. Vím, že poslední dvě sezony nebyly výsledkově úplně ideální, na druhou sezonu ten loňský závěr byl fantastický. Ukázalo se, jak je první liga vyrovnaná, byl to boj až do posledního kola, a myslím si, že to bude znovu těžká soutěž a budou rozhodovat detaily. Je potřeba se na to kvalitně připravit, ale když vidím, jak na sobě kluci pracují, tak věřím, že my nachystaní budeme.

Bude asi hodně důležité chytit začátek...
Týmy, kterým se povede start, získají takový polštář, který je důležitý i pro sebevědomí. Na druhou stranu o výsledku sezony rozhoduje vždycky závěr, takže i když se něco nepodaří, je potřeba pořád pracovat a věřit svojí síle, protože když tomu jdete naproti, tak se to většinou otočí. Ale povedený začátek je samozřejmě důležitý.

V prosinci odehrajeme utkání pod širým nebem proti Vsetínu v rámci Winter Hockey Games. Jak se na tenhle speciální zápas těšíte?
Bude to fantastická záležitost, která není v českých podmínkách zas tak obvyklá. Myslím si, že to bude výjimečný zážitek jak pro hráče, tak nejvíc pro fanoušky. Bude to mít úplně jiný nádech a rozměr a je dobře, že toho Slavia může být součástí.

Autor Jakub Mezlík
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 20.6.2024

Klapka přivezl do Edenu dres z Calgary. Na Slavii se rád vracím, říká

Uplynulou sezonu bude mít slávistický odchovanec Adam Klapka navždy v paměti. Připsal si v ní debut v NHL i první gól a v nejprestižnější soutěži světa už dvoumetrový obr shodil i rukavice. ...

Číst více
ROZHOVORY 18.6.2024

Standa Tichý byl zvolen do výkonného výboru ČSLH. Každá změna by měla projít odbornou komisí, říká

Majitel Slavie Standa Tichý bude novým členem výkonného výboru ČSLH, pro jeho zvolení se na sobotní konferenci Českého hokeje vyslovilo 50 z 61 delegátů. V následujícím rozhovoru mluví nejen o svojí ...

Číst více
A-TÝM 15.6.2024

Winter Hockey Games: Zápas pod širým nebem se bude hrát v neděli 8. prosince

Slávisty čeká v prosinci unikátní zážitek, v rámci série Winter Hockey Games odehrají v Praze zápas proti Vsetínu pod širým nebem. Utkání se z oproti původně zveřejněného pátečního poledního termínu ...

Číst více
FANOUŠCI 15.6.2024

Uvolněná atmosféra i soutěživost. Takový byl beachvolejbal s fanoušky

Slávisté si zahráli beachvolejbal s fanoušky. „Je důležité, aby kluky poznali jinak než v zápasovém módu,“ popisuje Patrik Eliáš. Na trůn se probojoval tým Matouše Kucharčíka. Pojďme si připomenout, ...

Přehrát video