Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
2. dubna 2020

PANE TRENÉRE: Ideální hráč má skvělé dovednosti a je pořád aktivní, říká Tomášek

Slavia má ve svých trenérských řadách kromě bývalých zkušených hráčů také mladé progresivní kouče. Jedním z nich je také Adam Tomášek, který se do Slavie dostal po úspěšné zkoušce. „K práci na Slavii jsem se dostal přes Láďu Slížka. Znali jsme se ze soukromých kempů a on mi zde domluvil trénování na zkoušku v roli jeho asistenta,“ nastiňuje šestadvacetiletý kouč.

Vítáme vás u devátého dílu seriálu PANE TRENÉRE, ve kterém vám představujeme trenéry slávistické mládeže. Prostřednictvím rozhovorů vám přinášíme podrobné profily těch, kteří se zasazují o to, aby Slavia vychovávala ty nejlepší mladé hokejisty.

Předchozí díly:
František Pomahač | Jiří Doležal | Petr Macek | Ladislav Slížek | Tomáš Kucharčík | Petr Tejral | Vladimír Dohnal | Jan Chábera

Stále velice mladý a progresivní kouč. I takto by se dal označit Adam Tomášek. Absolvent Fakulty tělesné výchovy a sportu má za sebou v Edenu již čtvrtou sezonu. Oproti bývalým profesionálním hokejistům postrádá trenér druhé a třetí třídy některé zkušenosti z hráčské kariéry. Naopak však disponuje znalostmi z psychologie nebo fyziologie, které jsou pro trenérské řemeslo téměř nepostradatelné.

Pane Tomášku, jak jste se dostal k práci na Slavii a co způsobilo to, že jste se vydal na trenérskou dráhu?

Pro trénování jsem se rozhodl v posledním ročníku na gymnáziu, kdy jsem se musel rozhodnout, na jakou školu jít studovat. Protože jsem měl blízký vztah ke sportu a zejména k lednímu hokeji, stejně jako k práci s mládeží, rozhodl jsem se pro studium na FTVS.

K práci na Slavii jsem se dostal přes Láďu Slížka. Znali jsme se ze soukromých kempů a on mi zde domluvil trénování na zkoušku v roli jeho asistenta. Od další sezóny už jsem měl vlastní kategorie.

Jak jste již řekl, studoval jste na FTVS v Praze, jak dokáže taková škola připravit člověka na trenérské povolání?

Člověk se mnohem více naučí samotnou praxí. Fakulta mi dala zejména rozhled v oblastech, které jsou této profesi příbuzné. Bývalí hokejisté nasbírají během kariéry řadu zkušeností, které mi chybí, protože jsem to na vrcholovou úroveň nedotáhl. Na rozdíl od většiny z nich mám hlubší znalosti v oblastech jako jsou pedagogika, psychologie, anatomie nebo fyziologie. Stejně je ale potřebná praxe, aby byl člověk schopný dostat tyto vědomosti do procesu tréninku.

Co vás baví na trénování nejmenších hokejistů nejvíce?

Zejména možnost děti výrazně ovlivňovat. Jako trenér nejmenších kategorií vidíte každý měsíc velké zlepšení, což u starších kategorií není možné. Zároveň mě naplňuje fakt, že můžu být tím, kdo děti pro hokej zaujme a vytvoří u nich vztah k pohybu. Poslední věc jsou samotní hráči, kteří jsou v tomto věku bezprostřední a je s nimi legrace.

Jak složité je v dnešní době, plné moderních technologií, udržet děti u hokeje a jakým způsobem se o to snažíte?

Musím říct, že to z mého pohledu složité není. Drtivá většina dětí, s kterými přijdu do styku, hokej milují a je pro ně důležitější než hry na mobilu. Na hokej chodí poctivě. Problém je spíše ve spontánním pohybu, který se prakticky vytratil a je nahrazován právě trávením času na tabletech. Proto se snažíme pro děti vymýšlet více akcí a forem přípravy, tak abychom suplovali spontánní pohyb, kterého měly předešlé generace bezpochyby mnohem více.

Které aspekty se musí u dětí v hokejových začátcích rozvíjet a které naopak dostanou prostor až v pokročilém věku?

Nejdůležitějším aspektem jsou základní dovednosti. Zejména bruslení, na které navazují dovednosti spojené s vedením kotouče. Další faktor je poté aktivita a bojovnost, což jsou pro hokej klíčové aspekty. Do pozadí jde zejména taktická příprava, i když už v nejmladších kategoriích se do hráčů snažíme dostat určité zásady, na které se v budoucnu může navázat.

Tomáš Kucharčík a Ladislav Slížek zavedli ve Slavii, jako v jednom z mála klubů filozofii, kdy nenutíme hráče do přihrávání a snažíme se v nich budovat schopnost řešit situaci 1-1. S tím se plně ztotožňuji a ročníky, které tímto systémem prošli jasně ukazují, že to funguje. Herní kombinace pak přijdou na řadu v dalších kategoriích. Ideálem je tak hráč, který má výborné dovednosti, je bojovný a neustále aktivní a má chuť projet celé hřiště.

„Nejdůležitějším aspektem jsou základní dovednosti. Zejména bruslení, na které navazují dovednosti spojené s vedením kotouče.“
Adam Tomášek o hokejových základech mládeže

Od letošního ročníku vyučujete také na ZŠ Eden, jak se dá tato práce s trénováním na Slavii skloubit?

Učím prvním rokem, takže je toho někdy dost. Naštěstí mám vlídné kolegy, kteří mi se vším poradí. S trénováním to lze skloubit poměrně snadno. Mám kvůli tomu upravený rozvrh. Občas se stane, že je trénink z nějakých důvodu v jiný čas, než je obvyklé, a proto trénink nestíhám. Naštěstí mám výborného asistenta, který je na všech trénincích a řadu obětavých rodičů, kteří mě v případě nutnosti zastoupí.

Slavii pravidelně zastupujete na sportovním festivalu Sporťáček, přiblížil byste o co se jedná?

Sporťáček nebo Wannadoo, jsou všesportovní akce, kde pražské kluby prezentují své aktivity a snaží se přilákat nové děti. Z pohledu hokeje je to dle mého názoru málo efektivní forma náboru. Lední hokej je atypický tím, že hledáme zájemce pouze v určitém věku. Často se tak stává, že přijde rodina se třináctiletým chlapcem, který by chtěl začít hrát hokej a já jim musím vysvětlovat, že zřejmě propásli vhodnou dobu.

Lépe to funguje jako akce k pozvání na náš zimní stadion, často se objevují lidé, kteří dřív na Slavii chodili a byli fanoušci a dnes již nechodí. Prohodíme pár slov, dám jim kartičku Honzy Nováka nebo Pavla Kolaříka, které si pamatují z působení v extralize a většinou říkají, že přijdou do Edenu podívat a zafandit jako za starých časů.

Řekněte nám prosím něco k náboru zde na Slavii. Jak celá akce probíhá a jak připraveni mají případně dorazit mladí zájemci s rodiči?

Český hokej pořádá dvě velké náborové akce, v říjnu a v lednu. Kdy přijdou děti s rodiči, my jim dáme dres, půjčíme veškeré vybavení, rodičům jsou prezentovány základní informace o ledním hokeji i našem klubu a mohou si prohlédnout veškeré vybavení a prostory, které Slavia nabízí.

Následuje trénink na ledě s mnoha trenéry mládeže za asistence hráčů A týmu a juniorky. Jinak celou sezónu probíhají pravidelné tréninky, které jsou o víkendech. Rodiče mohou s dětmi kdykoliv přijít a zeptat se, jakým způsobem vše funguje, přihlásit své dítě a začít trénovat.

V průběhu sezóny si vás Ladislav Slížek vytáhl na pomoc v době absence trenéra Antoše k utkáním dorostu, jak tuto zkušenost hodnotíte?

S Láďou Slížkem jsem trénoval už dvě sezóny u mládeže a myslím, že si rozumíme lidsky i hokejově. Hrozně moc jsem se toho od něj naučil a cením si možnosti zaskočit i u dorostu, protože mám možnost nasbírat řadu zkušeností.

Předpokládám, že byste si postupem času dokázal představit působení u starší kategorie. Může to být jeden z vašich osobních cílů?

Určitě to je můj osobní cíl do budoucna, zároveň však s tímto krokem nechci nijak pospíchat. Pořád jsem na profesi trenéra dost mladý a rád bych sbíral zkušenosti od nejmenších, protože věřím v jejich uplatnění i v další kariéře.

Již teď jsem chodil na trénink juniorů, i když jsem tam byl jako trenér dovedností, tak jsem měl možnost sbírat zkušenosti v práci s již téměř hotovými hokejisty a možnost pozorovat vedení tréninkové jednotky od bývalých reprezentantů a nyní zkušených trenérů. Věřím, že každý trénink mě může posouvat, a že se v budoucnu ke starším kategoriím dostanu a jednou možná i k A-týmu, což je můj cíl.

Autor Martin Kamenik
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více