Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
5. května 2023

Doma mají všichni radost, že jsem na Slavii, usmívá se Slavíček

Útočník Josef Slavíček má ve dvaceti letech za sebou premiérovou sezonu mezi muži a hned v ní ukázal svůj potenciál. „V Chance lize jsou hráči vyspělejší a je to víc o přihrávkách oproti juniorce. Já jsem byl vždycky spíš do kombinace a tenhle hokej mi vyhovuje,” popisuje v rozhovoru.

Co bylo rozhodující při výběru tvého nového angažmá? Proč jsi zvolil právě Slavii?
Ze strany Slavie jsem cítil největší zájem. Stála o mě už v probíhající minulé sezoně a po jejím konci to ještě narůstalo, tak jsem nabídku přijal. Navíc budu v Praze, blízko rodině a kamarádům.

Hrál v rozhodování roli i trenér Tvrzník, který tě vedl na začátku minulé sezony v Litoměřicích?
Určitě. Když jsem hrál pod ním, tak se mi dařilo a šel jsem výkonnostně nahoru. Za mě to je super trenér a jsem rád, že je tady.

Mládežnická léta jsi strávil na Spartě, jak vnímáš svůj přesun k rivalovi?
Je to trochu zvláštní pocit, ale nevidím v tom nic špatného, i v minulosti tady byli hráči ze Sparty. A hlavně celá moje rodina jsou všichni slávisti, takže když jsem tenkrát šel na Spartu, tak na mě koukali trochu přes prsty, než si na to zvykli. Nejvíc děda, ten to těžce nesl. No a teď mají všichni doma radost.

Už padly na tohle téma i nějaké narážky od kamarádů, ať už ze Slavie nebo ze Sparty?
Jo jo, už jsem jich pár slyšel (směje se), kamarádi mi říkají, že jsem Princ dvojí krve (postava z Harryho Pottera, pozn. autora). Ale to k tomu patří, takové lehké pošťuchování a narážky.

„Kamarádi mi říkají, že jsem Princ dvojí krve.“
Slavíček o narážkách na přesun do Slavie

Koho konkrétně znáš ze slávistického týmu?
Jsem narozený 2002, takže se znám s Dominikem Němečkem nebo Tomášem Labuzíkem, kteří jsou oba stejný ročník. Hráli jsme spolu v mladších kategoriích na různých výběrech a známe se i mimo led.

Máš za sebou svoji první sezonu v seniorském hokeji. Jak jsi s ní spokojený?
Jsem rád, že mě podrželo zdraví a neměl jsem celou sezonu žádné zranění. Z mého pohledu to bylo úplně něco jiného než juniorský hokej, což je pochopitelné, ale když bych to celkově shrnul, tak bych sezonu hodnotil pozitivně a určitě mě posunula zas o krok k tomu, kde bych chtěl být.

Vypadalo to, že přechod z juniorského hokeje ti ale problém nedělal, jako nováček jsi nasbíral 24 bodů…
V Chance lize jsou hráči vyspělejší, nehraje se takový rychlý hokej, ale je to víc o přihrávkách, a to se mi vždycky líbilo. Už v juniorce jsem chodil spíš do kombinace, než že bych projížděl hřiště sám. Takže si myslím, že mi to v určitých aspektech vyhovovalo, a proto jsem se tak rychle adaptoval.

Asi ti pomohl i gól hned v prvním zápase…
Určitě, spadla ze mě taková ta tíha a menší nervozita. Když dá člověk v prvním zápase gól, a ještě před spoustou fanoušků, tak je to super pocit. Byl jsem hned takový uvolněnější a s tím přišlo i sebevědomí, věřil jsem si pak na puku a bylo to lepší, než kdybych na něj musel delší dobu čekat.

Chci se zase posunout a udělat úspěch s týmem

V Chance lize jsi debutoval už v sezoně 2020/21 za Sokolov, ale paradoxně to bylo v sezoně, kterou jsi téměř celou vynechal. Jaký byl důvod?
Měl jsem asi tři nebo čtyři měsíce opakovaně problémy s kolenem, musel jsem dlouho rehabilitovat a pracovat na tom. I proto jsem byl vděčný, že mi minulou sezonu všechno drželo a kromě lehké nemoci bylo všechno v pohodě.

Jak těžké je pro mladého hráče, když musí celý rok prakticky vynechat?
Nejvíc mi chybělo zápasové tempo, protože jsem odehrál dvě utkání za celou sezonu, a to je strašně málo. Ještě do toho navíc zasáhl covid. Na začátku po zranění pak bylo těžké si na to zvyknout, protože tréninky jsou přeci jen něco úplně jiného než zápas.

„Rád střílím góly. Doufám, že ve Slavii jich bude ještě víc než minulou sezonu.“
Slavíček o svých přáních do nadcházejícího ročníku

Vraťme se zpátky k současnosti. Litoměřicím skončila sezona jen o pár dní později než Slavii. Jak jsi trávil téměř dvouměsíční období před nástupem na letní přípravu?
Regeneroval jsem, snažil jsem se odpočívat a potom taky posilovat. Začal jsem taky chodit plavat, protože mám trochu problémy se zády, tak abych to trochu kompenzoval. Jinak jsem trávil volno s rodinou, přítelkyní, kamarády, snažil jsem se jim víc věnovat, protože na to v sezoně není tolik čas, když se hraje hodně zápasů.

Teď už se připravujete společně s týmem na novou sezonu. Co si od ní slibuješ?
Určitě bych se chtěl zase někam posunout a udělat úspěch s týmem. Je důležité, abychom měli dobré výsledky, aby nás to bavilo a měli jsme z toho radost. A pak abychom se ideálně dostali co nejdál v play-off.

V jedné z předchozích odpovědí jsi už trochu naznačil jaký styl hokeje ti vyhovuje, ale kdyby ses měl na závěr ještě představit fanouškům, tak co od tebe můžou očekávat?
Jsem spíš do ofenzivy, rád hraju s pukem asi jako většina hráčů, snažím se vytvářet různé příležitosti pro spoluhráče. Jak už jsem říkal, tak rád chodím do kombinací, vyměním si puk. A taky samozřejmě rád střílím góly. Tak doufám, že jich bude ve Slavii ještě víc než minulou sezonu.


Posily HC Slavia Praha pro novou sezonu


Autor Jakub Mezlík
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video