Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
HISTORIE KLUBU
6. prosince 2020

120 let nejstaršího klubu: Fotbalista, hokejista i trenér. Lumír Ruzha žil pro Slavii

Byl jedním z hráčů, kteří ve Slavii zůstali i po konci aktivní kariéry a nakonec se stali trenérem A-týmu. Lumír Ruzha přitom poprvé oblékl sešívaný dres ve fotbale, ve kterém si na rozdíl od hokeje zahrál první ligu. „Na metu nejvyší soutěže jsme viděli, přibližovali jsme se, ale nikdy jsme se jí nedotkli,“ vzpomínal bývalý útočník a trenér.

Vítáme vás u dalšího dílu seriálu 120 let nejstaršího klubu, ve kterém vám přinášíme pohled do slávistické historie prostřednictvím článků i rozhovorů s významnými osobnostmi z řad hráčů, trenérů a funkcionářů. Ptáme se na jejich působení ve Slavii a na klíčové okamžiky klubové historie, u nichž byli přítomni. Seriál doplňuje stejnojmennou knížku, kterou si můžete koupit v klubovém fanshopu.

Rozhovory:
Zbyněk Zavadil | Bohuslav Čížek | Vladimír Růžička | Richard Farda | Tomáš Herstus

120 zajímavostí:
Začátky Slavie | Trenéři Slavie

Hokejová Slavia, tehdy už pod názvem Dynamo Praha, neprožívala na začátku 50. let jednoduché období. Po zrušení sportovišť na Letenské pláni přišla o svůj „domov“ a zázemí a ve sportovním oddílu neměla prioritu. Přednost totiž dostávali hlavně fotbalisté a atleti, kteří trénovali na vlastním stadionu v Edenu, zatímco hokejisté se s dalšími pražskými kluby dělili o ledovou plochu na Štvanici.

V této době se v hokejovém klubu poprvé objevil útočník Lumír Ruzha, který podobně jako řada dalších hráčů dokázal na vysoké úrovni hrát jak hokej, tak fotbal.


Lumír Ruzha jako hráč, na fotografii ze sezony 1959/60 druhý zleva nad brankářem Vachem.

Ruzha přišel do Dynama před sezonou 1952/53 a hned se zařadil mezi nejlepší hráče týmu, jenž působil v druhé nejvyšší soutěži. Vydržel v něm deset ročníků, v polovině z nich nosil kapitánské céčko. Platil především za výborného střelce. V knize 120 let nejstaršího klubu se ve svých vzpomínkách (které autoři knihy shromáždili ještě před smrtí Lumíra Ruzhy v roce 2019) vrátil k začátkům své kariéry.

„V 50. letech jsme patřili mezi nejprodělečnější z 25 oddílů Slavie. Jednou jsme nakoupili vybavení, i když nám kvůli špatné finanční situaci nákupy zakázali. Když se to dozvěděl náš nadřízený, tak to vypadalo, že nás rozpustí. Hlasoval o tom výbor, kde nás podržel komunista, který se tvářil, že o ničem neví,“ vzpomínal Ruzha.

Sranda a radost ze hry. Šel bych do toho znova

Nejblíž postupu byli slávisté v roce 1955, ale v rozhodující části sezony na své soupeře nakonec nestačili. „Šance zůstala nevyužitá a vrátili jsme se do druhé ligy. Na metu nejvyšší soutěže jsme viděli, přibližovali jsme se, ale nikdy jsme se jí nedotkli. Byli jsme zarytí klubisti, dělali jsme pro to první poslední. Jenže kdybych tehdy věděl, co vím teď, asi bych si řekl: ‚Běž se radši vyspat, to nemá cenu.‘“, řekl Ruzha pro zmiňovanou knížku mapující slávistickou historii.

K hokeji dělal stavbyvedoucího, měsíční plat mu totiž jinak nevystačil. Ideální nebyly ani podmínky při trénincích. „Slavia neplatila, neměla tréninky... Trénink jsme měli na Štvanici jenom v pátek od 22:30 do půlnoci. To Sparta trénovala minimálně třikrát týdně. Spousta dobrých hokejistů z Prahy nám ale říkala, že kdybychom postoupili, tak by za nás šli hrát,“ vybavoval si.

„Byli jsme zarytí klubisti, pro postup jsme dělali první poslední.“
Lumír Ruzha při vzpomínce na hráčskou kariéru

Ve Slavii zůstal i po skončení aktivní kariéry v roce 1962. Nejdříve jako trenér mládeže, později se postavil na střídačku A-týmu. V klubu skončil v roce 1971. I poté se ale věnoval sportu: stolnímu tenisu. Ve veteránských kategoriích se mu v něm velmi dařilo, třikrát vyhrál mistrovství světa a pětkrát mistrovství Evropy.

„Jako trenér jsem bral 450 měsíčně, potom místo mě vzali jiného, který bral 5000. Ale ani ten neměl hráče, takže postoupit nedokázal. Vždycky to musí uhrát hráči na ledě, trenér sám nic nezmůže,“ podotýkal ke svému angažmá v roli kouče.

Na hokej podle svých slov spíše doplatil, ale když by se mohl vrátit v čase, šel by do toho znova. „Byly to nádherné roky. Když hodnotím celou kariéru, tak můžu říct jediné – bylo to něco! Takhle má vypadat amatérský hokej – sranda a radost ze hry. Byli jsme ale diletanti v přesvědčení, že se věci změní a že se do ligy musíme dostat. Dneska už vím, že jsme absolutně neměli šanci.“


Lumír Ruzha (na fotografii třetí zleva) jako trenér týmu, jehož součástí byl i brankář Holeček (ve spodní řadě druhý zprava).

Autor Šimon Rogner
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více