14. srpen
Jihlava Slavia
14:00
15. srpen
Slavia
 
VSTUPENKY
Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
1. června 2024

Jako děti jsme venku hrát nechtěli, teď to bude pecka, těší se na Winter Hockey Games Novák

Ze slávistických posil je Martin Novák jednoznačně nejzkušenější. V první lize má odehráno téměř sedm set zápasů a v Edenu by tak mimo jiné měl plnit roli lídra. „Budu se snažit ukázat mladším klukům směr, jak se má pracovat,” prozrazuje v rozhovoru. Co řekl o speciálním zápase pod širým nebem?

Martine, jak se urodil tvůj příchod do Edenu?
Trenér Totter mě oslovil, když se dozvěděl, že nemám podepsanou smlouvu ve Zlíně. Pak mi volal i můj kamarád a bývalý spoluhráč Roman Přikryl, a ten mě k tomu trochu popíchl.

Co rozhodlo pro Slavii? Předpokládám, že o tvoje služby bylo více zájemců….
Zájem byl, ale buď ty nabídky nebyly dostatečně kvalitní nebo kluby nevěděly, kterým směrem se vydat. Tady mě trenér hned oslovil, mluvil se mnou i Patrik Eliáš, řekli mi svojí vizi, představu a seznámili mě s rolí, kterou by mi chtěli dát. To se mi zalíbilo, tak jsem na to kývnul.

Hrálo roli i to, že se znáš s trenérem Totterem z předchozích angažmá v Budějovicích a Prostějově?
Určitě to byl taky rozhodující faktor. Vždy je lepší, když člověk nejde úplně do neznáma a ví, co může od trenéra čekat. Vyznává podobný styl jako trenér Prospal, se kterým jsem byl v Budějovicích a vždycky mi to sedělo, tak jsem si řekl, že by to na Slavii mohlo být dobré.

Ty máš za sebou poměrně bohatou prvoligovou kariéru, která začala před více než 16 lety v Ústí nad Labem. Jak by ses za jejím dosavadním průběhem ohlédl?
V Ústí jsem byl jen chvilku, pak jsem hrál několik let v Litoměřicích, kde jsem zažil i postup z druhé do první ligy. Odtud jsem šel do Prostějova a pak do Budějovic. Tam jsem strávil čtyři roky, které byly opravdu super, a seznámil jsem se tam i s manželkou. Jelikož je z Olomouce, tak mě to pak táhlo někam poblíž, a když se po mém konci v Budějovicích ozval Prostějov, tak to byla poměrně jasná volba.

Nakonec jsi tam ale strávil jen sezonu a půl…
Myslel jsem, že svojí kariéru s Prostějovem spojím delší dobu, ale nějak to nevyšlo a byl jsem vyměněný do Kolína. Zahrál jsem si na střídavé starty v Hradci i extraligu, což bylo fajn, v průběhu sezony se mi už ale ozvali ze Zlína, že by o mě měli zájem, tak jsem na to kývnul. A letos jsem tady (usmívá se).

„Snažím se nikdy nic nevzdávat, nechat v každém zápase maximum a pomáhat týmu.“
Martin Novák charakterizuje sebe jako hráče

V 1. lize patříš dlouhou dobu mezi produktivní hráče, jak bys sám sebe charakterizoval ty?
Myslím si, že mezi mé hlavní rysy patří, že se snažím nikdy nic nevzdávat, nechat v každém zápase maximum a pomáhat týmu.

Jako zkušený hráč bys měl být přínosem i mimo led…
Počítám s tím, i trenéři chtějí, abych patřil k lídrům kabiny. Budu se snažit třeba ukázat mladším klukům nějaký směr, jak se má pracovat, aby se mohli posunout v kariéře dál. Když budou chtít, tak se můžou na něco zeptat a já se jim budu snažit na základě mých zkušeností poradit.

Jaké si dáváš do sezony cíle?
Hraju hokej proto, abych vyhrával, a i do Slavie jsem šel ze stejného důvodu. Mým cílem bude vyhrát každý zápas, co bude před námi, a uvidíme, jak budeme úspěšní.

Většina hráčů, kteří přichází do Slavie, říká, že se jim jako soupeřům nehrálo v Edenu moc dobře. Jak jsi to měl ty?
S tím souhlasím. V loňské sezoně jsme si dělali srandu, že i když jsme vyhráli, tak jsme padesát pět minut zavřeli Slavii v našem obranném pásmu. Vždycky se tady hrálo hodně těžko, takže doufám, že to bude teď pro soupeře stejné, budeme v domácích zápasech úspěšní a budeme vyhrávat.

V prosinci odehrajeme utkání pod širým nebem proti Vsetínu v rámci Winter Hockey Games. Jak se na tenhle speciální zápas těšíš?
Rozhodně to bude pecka, určitě to bude jeden z největších zážitků mojí hokejové kariéry. Pamatuju si, že jsme jako děti nechtěli hrát na venkovním stadionu, a v průběhu let se to úplně změnilo a stalo se to nevšedním zážitkem. Vážím si, že můžu být u takové příležitosti.


Předsezonní slávistické příchody:


Autor Jakub Mezlík
Nepřehlédněte
A-TÝM 24.7.2024

Přípravné zápasy: Slavia vyráží na dva turnaje, třikrát se představí v Edenu

Slávisté v přípravě před sezonou vyrazí na turnaje do Pardubic a Deggendorfu, představí se na ledě Kladna a v domácím prostředí přivítají Selb, Lipsko a Pardubice B. Celkem mají v plánu osm zápasů.

Číst více
A-TÝM 22.7.2024

Winter Hockey Games? Výjimečný zážitek pro nás i pro fanoušky, shodují se slávisté

Slávisty čeká v prosinci unikátní zážitek, v rámci série Winter Hockey Games odehrají v Praze zápas proti Vsetínu pod širým nebem. Utkání je na programu v neděli 8.12. od 12:30 na Letenské pláni. ...

Číst více
ROZHOVORY 19.7.2024

Věřím, že Slavia bude mít úplně jiné sezony, než byly poslední dvě, říká Totter. Proč se rozšířil realizační tým?

Slávisté vstupují do nové sezony s posilami nejen v hráčském kádru, ale i v realizačním týmu. Hlavní trenér Aleš Totter bude mít k sobě k dispozici nové asistenty, dovednostního kouče či analytika. ...

Číst více
ROZHOVORY 17.7.2024

Rád bych hrál v horních patrech tabulky, kam Slavia patří, burcuje Kajínek

David Kajínek, který před pár dny oslavil šestatřicáté narozeniny, za svoji dosavadní kariéru načerpal celou řadu zkušeností, teď by je rád předal mladším. „Chtěl bych jim pomoci, ať rostou a jsme ...

Číst více