Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
HISTORIE KLUBU
13. prosince 2020

120 zajímavostí nejstaršího klubu: Individuální výkony slávistů

Slavia si v letošní sezoně připomíná 120 let od svého založení. Během nich zažila triumfy i neúspěchy, prošlo jí mnoho hráčů, trenérů a funkcionářů a ovlivnila životy několika generací fanoušků. Pojďte se s námi podívat na 120 zajímavostí týkajících se začátků klubu, mistrovských titulů, rekordů, reprezentantů, trenérů a individuálních výkonů.

Vítáme vás u dalšího dílu seriálu 120 let nejstaršího klubu, ve kterém vám přinášíme pohled do slávistické historie prostřednictvím článků i rozhovorů s významnými osobnostmi z řad hráčů, trenérů a funkcionářů. Ptáme se na jejich působení ve Slavii a na klíčové okamžiky klubové historie, u nichž byli přítomni. Seriál doplňuje stejnojmennou knížku, kterou si můžete koupit v klubovém fanshopu.

Rozhovory:
Zbyněk Zavadil | Bohuslav Čížek | Vladimír Růžička | Richard Farda | Tomáš Herstus

120 zajímavostí:
Začátky Slavie | Trenéři Slavie | Slávisté v reprezentaci

Příběhy:
Lumír Ruzha

Ve aktuálním článku se věnujeme některým významným individuálním výkonům slávistických hokejistů. Přehled dvaceti nejzajímavějších rekordů přineseme v závěrečné šesté části 120 zajímavostí.

120 zajímavostí, 4. část: Individuální výkony Slavie

  • Útočník David Volek se v roce 1988 stal prvním slávistickým odchovancem, který si zahrál v NHL. V dresu New York Islanders odehrál v pěti sezonách téměř 400 zápasů. Po konci aktivní kariéry zůstal v zámoří jako skaut Buffala, po angažmá v Česku pak pracoval pro Calgary a Vancouver.
  • V sezoně 1991/92 nastoupil poprvé ve slávistickém A-týmu útočník Milan Antoš, který následně dovedl sešívané jako kapitán v sezoně 1993/94 k postupu do extraligy. I když byl dva roky nato vytrejdován, do Slavie se později vrátil a vybojoval s týmem mistrovský titul v roce 2003. Antoš je jediný, kdo se Slavií jako hráč postoupil i vyhrál extraligu.
  • Ve své dlouhé kariéře byl Martin Altrichter v mnoha českých klubech včetně Zlína, kde v roce 2004 pomohl ve finále porazit právě tým sešívaných. Své začátky profesionální kariéry přitom strávil právě na Slavii, které v roce 1994 pomohl k postupu a udržení extraligové příslušnosti v následujících letech. Altrichter se na Slavii v roce 2002 vrátil, v klubu vyrostl i jeho syn Jakub.


Altrichter dovedl Slavii do extraligy, ve finále 2004 ji ale v dresu Zlína vychytal. Před ním bojuje Petr Kadlec.

  • Tomáš Kucharčík se v zápase 10. listopadu 1995 stal třetím nejrychleji vyloučeným hráčem do konce utkání. V utkání proti Pardubicím ho rozhodčí už po 72 sekundách poslal předčasně do sprch. Provinil se vražením na hrazením. V rámci extraligy jde o třetí „nejlepší výkon“.
  • Těsně za rekordem. Viktor Ujčík dokázal v sezoně 1995/96 skórovat v devíti zápasech v řadě (13 gólů), zatímco Jaroslav Bednář bodoval v ročníku 2008/09 ve 23 utkáních za sebou (45 bodů). V obou případech jde o druhé nejlepší počiny v extraligové historii.
  • 9 z 25 gólů Michala Supa v mistrovské sezoně 2002/03 bylo vítězných. Pouze hradecký Jiří Šimánek dokázal v jednom ročníku vstřelit více rozhodujících branek.
  • Šest extraligových brankářů zaznamenalo čisté konto v rozhodujícím utkání finálové série. Jedním z nich je i Roman Málek, jenž zastavil všechny střely v sedmém finále 2003 proti Pardubicím.
  • O důležité góly a body se v play-off 2003 nestarali jenom útočníci, ale také obránci. Jan Hejda si v 17 zápasech cesty za titulem připsal 13 bodů (5 gólů a 8 asistencí). Mezi beky jde o třetí nejlepší výkon.
  • O druhé místo v téže statistice se dělí Jan Novák, který v 19 duelech vyřazovacích bojů 2004 zaznamenal 14 bodů (3 góly a 11 asistencí).
  • Jakub Klepiš napříč svojí kariérou dokazuje, že je v rozhodujících chvílích klíčovým hráčem. V play-off 2008 vstřelil cekem pět vítězných branek, a dělí se tak o první místo v extraligových tabulkách. O vítěznou trefu se postaral ve čtvrtfinále (1), semifinále (3) i finále (1).
  • Dvanáct brankářů dokázalo ve finálové sérii udržet čisté konto. Dvakrát jsou mezi nimi zastoupeni Roman Málek (4. a 7. finále 2003) a Adam Svoboda. Ten svoji první nulu zaznamenal v úvodním utkání finálové série 2003 v dresu Pardubic, druhou pak v 5. utkání finále 2008 už za Slavii.
  • K play-off patří i tvrdá hra a Jiří Vašíček se jí v roce 2009 rozhodně neštítil. V 17 zápasech vyřazovacích bojů nasbíral 84 trestných minut, což je dodnes extraligový rekord.
  • Pokud započítáme i play-off a play-out, zaznamenal nejvíce bodů v jedné sezoně Roman Červenka. Během ročníku 2009/10 jich celkem nasbíral 97: z toho 73 v 50 utkáních základní části a 24 v 16 zápasech play-off.


Roman Červenka (na buly) a Jiří Vašíček (v pozadí) se zapsali do historie Slavie zajímavými rekordy. Červenka díky produktivitě, Vašíček díky tvrdé hře.

  • 25 bodů zaznamenal útočník Tomáš Hertl ve svém premiérovém extraligovém ročníku 2011/12 a v osmnácti letech se stal nejlepším nováčkem sezony. Mezi juniory hrající nejvyšší soutěž neměl konkurenci. V červnu byl poté draftován do NHL týmem San Jose Sharks. Než zamířil do zámoří, odehrál ve Slavii ještě jednu sezonu a s třiceti body byl nejproduktivnějším hráčem týmu.
  • Rekord pro nejrychlejší gól od začátku utkání v play-off drží v extralize zlínský útočník Pavel Janků (7 sekund), na pátém místě této statistiky je Jaroslav Bednář, jenž v pátém předkole 2014 proti Pardubicím skóroval už po 11 vteřinách.
  • Celkem pětkrát se Vladimír Růžička probojoval do finále (2003, 2004, 2006, 2008 a 2009). Žádnému trenérovi se to nepovedlo víckrát.
  • Při všech pěti účastech sešívaných ve finále byl také kapitán Josef Beránek. Jde o rekordní počet finálových účastí, který v extralize zaznamenal už jenom zmiňovaný Růžička a Rostislav Vlach (třikrát jako hráč, dvakrát jako trenér).
  • Jedenáctkrát v řadě se slávisté mezi roky 2001 a 2011 probojovali do vyřazovacích bojů. Jde o čtvrtý nejlepší extraligový počin.
  • Nepřekvapí, že nejvíce zápasů v play-off odehrál dlouholetý slávistický obránce Petr Kadlec (213). Na dalších třech místech z pěti nejvyšších zápisů jsou hráči, kteří nastoupili v sešívaném dresu – Tomáš Žižka, Marek Tomica a Michal Vondrka.
  • 20 sezon a 1122 zápasů. Taková je bilance nejdéle sloužícího slávisty všech dob. Obránce Pavel Kolařík byl v roce 2000 prvním hráčem, který zamířil přímo ze Slavie do NHL, po dvou letech se ale vrátil a svoji kariéru spojil definitivně s naším klubem. Po právu patří mezi legendy a jeho dres s číslem 72 visí u stropu zimního stadionu v Edenu.


Rekordman v počtu zápasů v sešívaném dresu Pavel Kolařík.

Autor Šimon Rogner
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více