Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
HISTORIE KLUBU
20. prosince 2020

120 zajímavostí nejstaršího klubu: Extraligové tituly

Slavia si v letošní sezoně připomíná 120 let od svého založení. Během nich zažila triumfy i neúspěchy, prošlo jí mnoho hráčů, trenérů a funkcionářů a ovlivnila životy několika generací fanoušků. Pojďte se s námi podívat na 120 zajímavostí týkajících se začátků klubu, mistrovských titulů, rekordů, reprezentantů, trenérů a individuálních výkonů.

Vítáme vás u dalšího dílu seriálu 120 let nejstaršího klubu, ve kterém vám přinášíme pohled do slávistické historie prostřednictvím článků i rozhovorů s významnými osobnostmi z řad hráčů, trenérů a funkcionářů. Ptáme se na jejich působení ve Slavii a na klíčové okamžiky klubové historie, u nichž byli přítomni. Seriál doplňuje stejnojmennou knížku, kterou si můžete koupit v klubovém fanshopu.

Rozhovory:
Zbyněk Zavadil | Bohuslav Čížek | Vladimír Růžička | Richard Farda | Tomáš Herstus | Milan Antoš

120 zajímavostí:
Začátky Slavie | Trenéři Slavie | Slávisté v reprezentaci | Individuální výkony

Příběhy:
Lumír Ruzha

120 zajímavostí, 5. část: Extraligové tituly

Rok 2003

  • Před sezonou 2002/03 posílil Slavii nejlepší střelec předchozí sezony David Hruška, který v ročníku 2001/02 vstřelil 31 branek v dresu Havířova a Litvínova. Generální manažer Vladimír Růžička přivedl také Františka Kučeru, svého bývalého spoluhráče z Nagana.
  • V první části základní části se sešívaní pohybovali v dolní polovině tabulky, s čímž nebylo spokojeno ani vedení, ani fanoušci. V říjnu tak opustil tým Viktor Ujčík, kterého Slavia poslala do Plzně výměnou za Radka Dudu a Aleše Krátošku. „Viktor byl vynikající hráč, ale tenkrát jsme se rozhodli, že musíme udělat nějakou výměnu. Když chcete něco zkusit změnit, tak musítě trochu riskovat a vyměnit někoho dobrého,“ poznamenal k tomu v rozhovoru pro klubový web Růžička.
Michal Sup - autor mistrovského gólu 2003
  • Slávisté sice v základní části skončili nad Spartou, ale na první Pardubice měli ztrátu patnácti bodů. Výrazně si polepšili v obraně – s 93 inkasovanými góly byli jednoznačně nejlepším defenzivním týmem extraligy. V historickém srovnání jde o třetí nejlepší extraligový výkon.
  • V sedmi z předchozích osmi sezon extraligy se Vsetín probojoval do finále extraligy, v roce 2003 však skončil už ve čtvrtfinále. Za čtyři utkání ho vyřadili právě hokejisté Slavie, kteří v rozhodujícím duelu uštědřili Moravanům „kanára“.
  • Se Spartou se sešívaní potkali v semifinále. První zápas prohráli, ale v dalších třech vyhráli a ujali se vedení 3:1. V obou odvetách na holešovickém ledě rozhodovaly až samostatné nájezdy. Postupujícího nakonec určil šestý duel a slávisté tak oplatili rivalovi vyřazení z předchozí sezony.
  • Ve finále se Růžičkovi svěřenci postavili vítězi základní části, Padubicím. V prvním utkání exceloval pozdější slávistický brankář Adam Svoboda, který chytil všech 38 střel sešívaných a zaznamenal čisté konto. Slávistům nepomohlo ani 40 zákroků rovněž výborně chytajícího Romana Málka.
Roman Málek - nejlepší hráč sezony 2002/03
  • Sešívaní ale průběh finálové série obrátili a následující tři zápasy vyhráli. Ve čtvrtém duelu zářil brankář Málek, jenž zastavil všech 36 střel soupeře. Dva góly pak vstřelil Radek Duda. Na pátý zápas do Pardubic tak Pražané odjížděli s vedením 3:1 na zápasy.
  • Východočeši však dokázali sérii vyrovnat a do rozhodujícího sedmého utkání vstupovali z pozice papírového favorita. „Když už jste se dostal do finále, tak věříte ve výhru. Jak Pardubice, tak i my jsme chtěli získat titul,“ vybavuje si atmosféru před sedmým utkáním Vladimír Růžička.
  • Sedmé utkání bylo extrémně vyrovnané. Z celkových 49 střel na branku se nakonec ujala jediná – ta ze 34. minuty z hole Michala Supa. Ten přitom do rozhodujícího utkání skoro nenastoupil. „Do poslední chvíli nebylo jisté, jestli do rozhodujícího finále nastoupím. Nakonec jsem tam vlezl, i když už při rozbruslení mě koleno bolelo a při zápase jsem pak měl problémy spíš sám se sebou než se soupeřem,“ vzpomíná bývalý útočník v knize 120 let nejstaršího klubu.
  • Po mistrovském titulu se do Edenu stěhovaly i další trofeje, totiž ty individuální. Roman Málek byl vyhlášen nejlepším hráčem play-off, nejlepším brankářem sezony, hokejistou sezony a ocenění „hokejové jedničky“. Petr Kadlec se stal nejlepším obráncem a Vladimír Růžička nejlepším trenérem.

Rok 2008

  • Stejně jako v první mistrovské sezoně, tak i ve druhé skončila Slavia v základní části na druhém místě. Tentokrát vynikala především v ofenzivě – se 181 brankami byla nejproduktivnějším týmem extraligy.
  • Svá první utkání za slávistické áčko si v sezoně 2007/08 připsal Dominik Furch, jedničkou byl ale Adam Svoboda, který ještě v roce 2003 střežil branku Pardubic ve finále právě proti sešívaným. V základní části odchytal 44 zápasů, s 91,96% úspěšností zákroků byl ale až 12. nejlepším gólmanem.
  • Talentovaní mladíci a zkušené opory. Trenérů Růžičkovi se i přes odchody Graňáka, Sobotky či Dlouhého podařilo sestavit silný tým s vyváženou sestavou, který posílili Tomáš Micka a Radek Duda. Svou druhou kompletní sezonu v sešívaném dresu odehrál Roman Červenka, do týmu se po polovině soutěže vrátil ze zámořského angažmá Jakub Klepiš. Týmové bodování vyhrál se 36 body Jaroslav Bednář.
  • Po jasném postupu přes čtvrtfinále narazili slávisté na Liberec. V sérii pokaždé zvítězili domácí – což ve výsledku znamenalo, že sešívaní urvali postup v sedmém zápase. O výhru 2:1 se brankou v 52. minutě postaral Klepiš. Čtyři góly vstřelil v sérii Bednář, třikrát se přesně trefil debutant v play-off Tomáš Micka.
Josef Beránek - kapitán mistrů 2003 i 2008
  • Od postupu do extraligy v roce 1997 Karlovy Vary čekaly jedenáct sezon na postup do čtvrtfinále. Podařilo se jim to až v ročníku 2007/08, kdy se dostaly do finále. Slavii překvapily už v prvním finálovém utkání, přestřelku převrátili na svoji stranu dvěma brankami na začátku třetí třetiny Kumstát a Košťál.
  • V prvních třech utkáních se pokaždé trefil Igor Rataj. Slovenský útočník přišel do Vršovic během sezony 2006/07 a v mistrovském ročníku zaznamenal 20 bodů. Ve druhém a třetím střetnutí finálové série přispěl k vítězstvím, které převrátily průběh na stranu sešívaných.
  • Do pátého zápasu šly týmy za vyrovnaného stavu 2:2. V něm se Slavia mohla spolehnout na impozantního Adama Svobodu, který pochytal všech 35 střel Západočechů. V Karlových Varech ovšem sešívaní neuspěli, a tak i o tomto titulu musel rozhodnout sedmý zápas.
  • 17 123. Tolik diváků přišlo na sedmý zápas do O2 Arény, což je dodnes extraligový rekord. Slávisté se už v první třetině brankami Klepiše a Bednáře – pro oba to byl 10. gól v play-off – ujali vedení. Vítězný gól nakonec vstřelil Roman Červenka, svůj poslední bod v sešívaném dresu pak u čtvrté branky zaznamenal Michal Sup.
  • David Hruška se stal nejproduktivnějším extraligovým hráčem celé sezony, celkem nasbíral 51 bodů. Nejlepšími střelci play-off byli Jaroslav Bednář a Jakub Klepiš, který si připsal 17 bodů, z toho 10 ve finálové sérii. Bodoval v šesti ze sedmi utkání.
  • Devět hráčů získalo se Slavií oba extraligové tituly – Josef Beránek, Petr Kadlec, Pavel Kolařík, Michal Sup, Radek Duda, David Hruška, Jakub Klepiš, Jan Novák a Marek Tomica.
Autor Šimon Rogner
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více