Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
HISTORIE KLUBU
6. ledna 2021

120 let nejstaršího klubu: Na Tři krále 1901 začala úspěšná éra slávistického hokeje

Přesně před 120 lety se odehrál první zápas hokejistů Slavie v historii. Sešívaní nastoupili 6. ledna 1901 v utkání v bandy hokeji proti Bruslařskému závodnímu klubu a vyhráli 11:4. Zahájili tak úspěšnou éru červenobílého klubu, který působí nepřetržitě dodnes.

Vítáme vás u dalšího dílu seriálu 120 let nejstaršího klubu, ve kterém vám přinášíme pohled do slávistické historie prostřednictvím článků i rozhovorů s významnými osobnostmi z řad hráčů, trenérů a funkcionářů. Ptáme se na jejich působení ve Slavii a na klíčové okamžiky klubové historie, u nichž byli přítomni. Seriál doplňuje stejnojmennou knížku, kterou si můžete koupit v klubovém fanshopu.

Rozhovory:
Zbyněk Zavadil | Bohuslav Čížek | Vladimír Růžička | Richard Farda | Tomáš Herstus | Milan Antoš | Miroslav Tvrdý | Michal Sup

120 zajímavostí:
Začátky Slavie | Trenéři Slavie | Slávisté v reprezentaci | Individuální výkony | Extraligové tituly | Slávistické rekordy

Příběhy:
Lumír Ruzha

Na konci 19. století byl SK Slavia Praha, který vznikl v roce 1895, jedním z nepočetné skupiny českých vlasteneckých klubů, jejichž členové se ve volném čase věnovali sportovním aktivitám. Bandy hokej, předchůdce dnešního kanadského hokeje, byl tehdy ještě v plenkách a jen málo nadšenců ho hrálo na zemi, natož na ledě.

V roce 1900 se mezi ně zařadili i slávisté, kteří začali trénovat a hrát zatím jen mezi sebou. Trénovali na Letné, svůj první zápas však odehráli až v následujícím roce. To se totiž konečně nechali přesvědčit svými kolegy z Bruslařského závodního klubu, že 6. ledna 1901 sehrají první historický zápas v bandy hokeji na ledě. A to nejen v Čechách, ale i v celém Rakousku-Uhersku.

Přestože jejich první protihráči zkoušeli nový sport déle, byli to sešívaní, kteří si z utkání odvezli jednoznačné vítězství. Na ledové ploše uprostřed cyklistické dráhy na Závodišti v Bubnech vyhráli 11:4. V první sestavě Slavie nastoupili brankář Pressler, Klecanda, Semanský, Kindl, Stáňa, Moučka a Krýž, který se postaral o šest branek.

Na první mistrovský triumf nemuseli slávisté čekat dlouho. 20. ledna 1901 se totiž konalo Mistrovství koruny České. V turnaji o čtyřech účastnících – kromě Slavie se ho zúčastnil již zmíněný Bruslařský závodní klub a dva záložní týmy obou klubů – deklasovali svého prvního soka ještě vyšším poměrem 14:0 a vybojovali celkové vítězství.

Byl to však první historický zápas 6. ledna 1901, kterým začala téměř tři dekády dlouhá éra, během níž se hokejisté Slavie usadili na čele pomyslného pelotonu českých vyznavačů bandy hokeje na ledu a poté i kanadského hokeje. Skončila až v roce 1937, kdy klub sestoupil z nejvyšší soutěže.

Autor Šimon Rogner
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více