Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
HISTORIE KLUBU
22. ledna 2021

120 let nejstaršího klubu: Štvanice, Eden i O2 arena. Kde všude Slavia hrála?

Hokejový klub Slavia existuje už 120 let. Za tu dobu se sešívaní několikrát přestěhovali a změnili svůj domov. Dějiny hokejové Slavie se začaly psát na Velodromu Bubny, pokračovaly na Letné, na Štvanici přes O2 arenu zpátky do Edenu. Pojďte se s námi poohlédnout, kde všude slávisté trénovali a hráli!

Vítáme vás u dalšího dílu seriálu 120 let nejstaršího klubu, ve kterém vám přinášíme pohled do slávistické historie prostřednictvím článků i rozhovorů s významnými osobnostmi z řad hráčů, trenérů a funkcionářů. Ptáme se na jejich působení ve Slavii a na klíčové okamžiky klubové historie, u nichž byli přítomni. Seriál doplňuje stejnojmennou knížku, kterou si můžete koupit v klubovém fanshopu.

Rozhovory:
Zbyněk Zavadil | Bohuslav Čížek | Vladimír Růžička | Richard Farda | Tomáš Herstus | Milan Antoš | Miroslav Tvrdý | Michal Sup | David Hruška | Petr Kadlec

120 zajímavostí:
Začátky Slavie | Trenéři Slavie | Slávisté v reprezentaci | Individuální výkony | Extraligové tituly | Slávistické rekordy

Příběhy:
Lumír Ruzha | První zápas Slavie | Sparťané ze Slavie

První historicky doložený zápas hokejové Slavie se uskutečnil 6. ledna roku 1901 v Holešovicích. Stalo se tak v místech, kde dnes stojí kostel svatého Antonína Paduánského, mimochodem asi kilometr pěšky od dnešní sparťanské Tipsport arény. V roce 1901 tady ale stála cyklistická dráha Velodrom Bubny, která zamrzla a stala se místem prvního doloženého zápasu sešívaných hokejistů.

Spolupráce slávistického hokeje a fotbalu pokračovala, dalším místem hokejových zápasů Slavie bylo tréninkové hřiště fotbalistů v blízkosti Letenské pláně a vodárny. Příprava hrací plochy vyžadovala polévání a následné zamrznutí tréninkového hřiště. Slávisté odehráli několik utkání i v Paláci pražských vzorkových veletrhů. Prostor dnešního Veletržního paláce byl krytý a navíc osvětlený.

Významným místem nejen slávistického hokeje se stal stadion na Štvanici. Ten se otevřel v roce 1932 a šlo tehdy o nejmodernější hokejovou halu ve střední Evropě. Když počasí nepřálo zápasu na tréninkovém hřišti na Letné, přesunuli se slávisté na Štvanici. Kromě Slavie zde v 50. a 60. letech hrály i jiné kluby jako například Sparta, Motorlet či Tatra Smíchov.

Podívejte se na video o slávistických stadionech:

První momenty sešívaného klubu ve Vršovicích proběhly v polovině 60. let. Slávisté hráli na tzv. „přízimáku“, který se rozkládal v blízkosti dnešního fotbalového stadionu Slavie. Klub se kvůli nevyhovujícímu zázemí na přízimáku vrátil na Štvanici, krátce poté však začala Slavia ve Vršovicích budovat novou halu.

5. listopadu 1974 došlo ke slavnostnímu otevření vršovického stadionu Eden. Ten se stal novým domovem červenobílého klubu, přesunula se sem i celá mládež. Mimo to se z haly stalo letní kino nebo ji využívali krasobruslaři. V roce 1985 se v hale konalo Mistrovství světa v hokeji, v hale se tak proháněly největší hvězdy Kanady, USA a SSSR. Slavia zde v hale zažila sestup až do třetí nejvyšší soutěže, postup do extraligy a odehrála se zde i část finálové série s Pardubicemi, ve které klub získal první extraligový titul.

Na finále sezóny 2003/2004 byla pronajata nová vysočanská Sazka Aréna, dnešní O2 arena, sešívaným ale zatím druhý titul za sebou nepřinesla. V této hale si slávisté připsali druhé místo v roce 2006 a o dvě sezóny později nakonec i druhý extraligový titul. I v sezóně 2008/2009 se červenobílým dařilo a ocitli se znovu ve finále, tentokrát se však z vítězství radovaly Karlovy Vary a Slavia skončila druhá.

V sezóně 2014/2015 sešívaní z nejvyšší soutěže sestoupili a vysočanskou halu opustili. Slavia se tak po sestupu vrátila znovu „domů“ do Vršovic. Za zmínku po návratu určitě stojí vyvěšení dresu s číslem 72 Pavla Kolaříka v září 2018 a také vyřazení čísla 7 patřícího Petru Kadlecovi o rok později.

Autor Michael Schuster
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více